’De smider dåserne lige inden landsbyerne, så dem derhjemme ikke opdager det’

Lars Dam Kähler har sammen med sin kone gjort en dyd ud af at samle skrald, når de er ude at gå eller cykle.

I den lille by Kragelund 10 kilometer vest for Silkeborg bor Lars Dam Kähler.

Han bruger sammen med sin kone sin fritid på at samle skrald i vejkanten, når de er ude at gå eller cykle.

- Jeg synes, det er en øjebæ at se alt det skrald, der ligger rundt omkring. Jeg var for nogle år siden i Zürich i Schweiz, og der er jo simpelthen så rent, at man næsten kan spejle æg på gaden og spise af det, siger Lars Dam Kähler.

En af de ting, han finder særligt mange af i naturen, er øldåser.

- Det er strækningen omkring en halv kilometer, før man rammer landsbyerne, så ligger alle dåserne der.

- Fordi så er den, der kører, ved at være hjemme, og så skal det lige hældes ud, så der ikke er nogen derhjemme, der opdager, at man har siddet og drukket på vej hjemad, siger Lars Dam Kähler og griner.

Han fortæller, at han og konen sammenlagt har fundet cirka 300 dåser i løbet af de sidste 30 dage, de har været ude.

quote Jeg var for nogle år siden i Zürich i Schweiz, og der er jo simpelthen så rent, at man næsten kan spejle æg på gaden og spise af det.

Lars Dam Kähler

Men lige den dag, TV2 ØSTJYLLANDs reporter var med ham ude, var fangsten faktisk mindre end sædvanligt.

-  Da jeg kørte i går morges, lå der flere dåser, så der er andre, der har været ude at samle end mig, siger Lars Dam Kähler.

Randers Kommune lever som den eneste østjyske kommune op til Regeringens krav om affaldssortering.

En ud af ti østjyske kommuner sorterer skrald i ti kategorier

En ting er, at det tydeligvis ikke er alle, der har lært, at det er uhensigtsmæssigt at smide skrald i naturen.

Men det har også vist sig at være noget af en udfordring at få gennemført den landsdækkende sortering af husholdningsaffald, som blev iværksat allerede i 2020. Ordningen dikterer, at vi allesammen fra sommeren 2021 skulle have sorteret vores husholdningsaffald i 10 kategorier.

Glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, pap, papir, tekstil, madaffald, restaffald, farligt affald. Det er de 10 affaldskategorier, som samtlige af landets kommuner skulle have indført i husholdningerne i sommer.
Glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, pap, papir, tekstil, madaffald, restaffald, farligt affald. Det er de 10 affaldskategorier, som samtlige af landets kommuner skulle have indført i husholdningerne i sommer.

Med undtagelse af Randers har 9 ud af 10 østjyske kommuner nemlig endnu ikke nået i mål med implementeringen af de nye regler.

Og selvom miljøministeren nu har sat den 1. januar 2023 som ny deadline, så viser en rundringning, TV2 ØSTJYLLAND har foretaget, at kun yderligere to kommuner, Silkeborg og Samsø, forventer at nå det mål.

Direktøren for AffaldVarme Aarhus svarer på, hvorfor det er svært at nå de deadlines, der har været for de nye regler for affaldssortering.