Retningslinjerne afgør åbningstidspunktet: Svært at se svømmehallerne åbne

Selvom de østjyske indendørs idrætfaciliteter må åbne fra mandag morgen, så bliver det højst sandsynligt ikke muligt alle steder.

Lystrup Svømmehal er et af de steder, som er i tvivl om, hvornår de kan åbne. Foto: Coloubox

Lørdag aften blev Regeringen og Folketingets partier enige om at svømmehaller, legelande og fitnesscentre kan få lov at åbne fra mandag morgen frem for først til august. 

Dermed bliver disse områder en del af genåbningens fase 3 istedet for fase 4, som partierne indtil nu havde aftalt. 

Læs også Partier er enige: Svømmehaller og fitnesscentre kan åbne

- Vi er umiddelbart begrejstrede og meget tilfredse med udmeldingen. Det er jo det, som vi har ventet på hele tiden. Nu er vi bare spændte på hvilke retningslinjer, der bliver meldt ud, så vi ved hvilke forhold, vi kan åbne under, siger Hans Jørgen Hvidved, der er formand for DGI Østjylland, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Kan blive svært for svømmehaller at åbne med det samme 

Stederne kan nemlig ikke bare åbne som før coronaudbruddet. Lige nu afventer de retningslinjer for, hvordan man kan dyrke idrætten indendørs, og det gør, at det endnu er usikkert, hvornår det reelt bliver muligt at åbne. 

Fitnesscentre kan måske åben forholdvist hurtigt, når de ved, hvordan der skal spritte af og så videre, men jeg har svært ved at se, at vi kan åbne svømmehallerne lige med det samme.

Hans Jørgen Hvidved, formand, DGI Østjylland

- Fitnesscentre kan måske åben forholdvist hurtigt, når de ved, hvordan der skal spritte af og så videre, men jeg har svært ved at se, at vi kan åbne svømmehallerne lige med det samme, da der kan være nogle mere omfattende ting, som først lige skal tilpasses retningslinjerne, siger Hans Jørgen Hvidved, og fortsætter: 

- Det kan jo være, at omklædningsrummene ikke må bruges, eller der skal sættes plexiglas op for at speratere bruserne, siger han. 

Læs også Fitnesscentre får nok lov til at åbne mandag: Ejer har overraskelse i ærmet

Usandsynligt at være klar til åbning mandag  

Et af de steder, som må åbne mandag, er Lystrup Svømmeklub. Her har de ikke haft åbent siden marts måned, hvor coronavirussen lukkede dele af samfundet ned. 

- Jeg er ekstremt glad for, at vi nu må åbne, og at det bliver på den her side af sommeren, da vi blandt andet har en sommercamp i uge 27 med 120 børn, og det gør, at de nu nok også kan komme i vandet og svømme, lyder det fra Camilla Jørgensen, der er direktør i Lystrup Svømning, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Direktør i Lystrup Svømmehal Camilla Sørensen håber, at de kan åbne hurtigst muligt, men siger at det er usandsynligt, at det bliver fra mandag af allerede. Arkiv Foto. 

Glæden bærer dog også på et lille 'men', da det nok desvære ikke bliver muligt at åbne med det samme. 

- Vi afventer jo forsat nogle forholdsregler, så det er usansynligt, at vi åbner imorgen. Nogle af de største problematikker, som vi skal have styr på, er, hvor mange der må være i omklædningsrummene, om bassinet skal opdeles, og hvordan vi afspritter rekvisitter, som bruges ved svømningen. Så det afhænger af, hvor hurtigt vi kan tilpasse os de retningslinjer, som vi får, siger Camilla Jørgensen. 

Nogle af de største problematikker, som vi skal have styr på, er, hvor mange der må være i omklædningsrummene, om bassinet skal opdeles, og hvordan vi afspritter rekvisitter, som bruges ved svømningen.

Camilla Jørgensen, direktør, Lystrup Svømmehal 

Desuden har svømmehallen også omkring 80 medarbejdere, som skal sættes ind i retningslinjerne, når de kommer, hvilket ifølge formanden også er tidskrævende. Derfor holder man lige nu vejret hos svømmeklubben. 

- Vi vil gerne normalisere det hele så hurtigt som muligt, men vores sæson slutter om to uger, så om vi kan nå at få alle vores omkring 5000 medlemmer i vandet igen afhænger af retningslinjerne, siger Camilla Jørgensen. 

Lystrup svømmehal har omkring 5000 medlemmer. 

Åbningen afhænger af restriktionerne  

Mange af de østjyske svømmehaller er desuden kommunale, hvilket betyder, at kommunen også skal ind over, før de endeligt kan åbne. Camilla Jørgensen håber dog, at det bliver muligt at kunne byde velkommen til så mange som muligt - hurtigst muligt. 

- Hvis restriktioner er simple, så kan vi nok hurtigt åbne igen, men hvis de viser sig at være omfattende, så kan vi ikke, siger hun. 

Læs også Speciallæge: Fitnesscentre er oplagt miljø for superspredere

Retningslinjerne forventes at komme i løbet af søndagen.