Gratis færger tiltrak tusindvis af ø-turister: Borgmestre takker nej til endnu en omgang

Flere borgmestre foretrækker billige færgebilletter i flere måneder frem for gratis billetter i én måned. De frygter, at belastningen kan blive for stor for de små øsamfund.

Sidste sommer strømmede turisterne til de danske øer, da mange færgeforbindelser blev gratis for gående og cyklister i juli.

Nu diskuteres det igen, hvordan dansk turisme og oplevelsesøkonomi skal kompenseres i årets såkaldte sommerpakke. Derfor mødtes en række parter i dag til en høring i Folketinget, hvor blandt andet prisen på færgebilletter var på dagsordenen.

Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) deltog i høringen,  og selvom sidste års erfaringer vidner om en stor interesse for ø-ferier, trækker han nu i bremsen.

- Vi ser helst ikke, at færgebilletterne bliver gratis, siger Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Lavere priser året rundt

Når han tøver, skyldes det, at Samsø sidste år blev blæst bagover i en grad, så de ikke kunne følge med, da det blev gratis at tage færgen til den østjyske ø i juli, lyder det fra Marcel Meijer (S).

Oven på en sløj forårssæson, hvor mange var blevet hjemme grundet coronapandemien, oplevede man på Samsø ifølge Danmarks Statistik, at 70 procent flere passagerer steg ombord på færgen mellem Hou og Sælvig i juli 2020 sammenlignet med året inden.

- Kunderne var tilfredse, men aktørerne har haft rigtig svært ved at slå til. De har ikke kunnet give den service, de egentligt vil være bekendt og har også været nødt til at afvise nogle kunder, siger Marcel Meijer (S).

På Samsø var de gratis færgeafgange en stor succes i 2020, men de lokale aktører havde svært ved at følge med, lyder det fra borgmester på Samsø, Marcel Meijer (S).
På Samsø var de gratis færgeafgange en stor succes i 2020, men de lokale aktører havde svært ved at følge med, lyder det fra borgmester på Samsø, Marcel Meijer (S). Foto: Bjarke Maccarthy / Ritzau Scanpix

I stedet efterlyser han en lavere pris året rundt, så øens gæster kan blive fordelt over en længere periode.

- Vi ønsker at få lov at bruge de samme færgepriser i højsæsonen som i lavsæsonen, siger Marcel Meijer (S).

Undgå at det bliver som et fluepapir

Også på Tunø kom turisterne valfartende med de gratis færger i sommeren 2020.

- Vi har aldrig transporteret så mange til Tunø før. Det gav en enorm stor og positiv effekt for øen, siger borgmester i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmesteren i Odder Kommune, håber at billigere færgebilletter vil tiltrække flere turister til Tunø spredt over en længere periode.
Borgmesteren i Odder Kommune, håber at billigere færgebilletter vil tiltrække flere turister til Tunø spredt over en længere periode. Foto: VisitOdder

Selvom man godt kunne håndtere de ekstra besøgende på Tunø sidste år, håber Uffe Jensen (V) heller ikke på gratis færger i år. Ligesom borgmesteren på Samsø ser han hellere en billigere billetpris fordelt over flere måneder.

- Det er for at brede besøgene lidt ud, så det ikke bliver som et fluepapir i juli. Folk kommer alligevel, men måske kan det betyde, at folk bliver fristet til at komme i foråret eller efteråret, siger Uffe Jensen (V).

I Horsens Kommune, hvor Endelave ligger, bakker fungerende borgmester Andreas Boesen (S) også op.

- Det giver god mening at tage trykket af og forlænge belastningen over flere måneder. Man skal sørge for at et øsamfund som Endelave med begrænset kapacitet kan bære, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

Skærmbillede 2021-04-18 kl. 12.04.27

Værtshusejer: Krav om bordreservation giver ingen mening

Smukfest Christopher 2016

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os, siger festival

Breaking
20210127-102554-L-1920x1920we

liveblog McDonald's dropper at åbne for indendørs bespisning

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

Bestseller

Kofod fortørnet over Bestsellers brug af fabrikker i Myanmar

Dagens mest læste