Flying Superkids dominerede lygtepæle: Sløv valgkamp har fået vælgere til at tvivle

Valgforsker Roger Buch behøver ingen forskning for at konstatere, at det har været en sløv valgkamp. Det kan have betydet, at folk er blevet hjemme, mener han.

Med mindre end en time til stemmeurnerne lukker, er der fortsat trafik på de østjyske valgsteder. 

Men det har været et svært valg for flere af dem, TV2 ØSTJYLLAND møder. 

- Jeg synes ikke, det er klart, hvad det ene og det andet betyder, og hvad det har af betydning for Danmark, siger Urmi Bervig fra Odder.

quote Kørte man ind i Aarhus nord fra i sidste uge, kunne man støde ind i et par valgplakater og 10-20 andre plakater, der var reklamer for Flying Superkids og et kræmmermarked

Roger Buch, valgforsker

Det kan Gry Laursen fra Skanderborg nikke genkendende til. Hun mener heller ikke, at der har været meget hjælp at hente hos politikerne.

- Jeg har været inde og læse op på det selv, fordi det var nødvendigt for mig. Jeg har savnet lidt gennemsigtighed, siger Gry Laursen.

Hele valgkampen møder da også skarp kritik fra valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

Politikere har hverken brug energi eller penge

Ifølge forskeren lader politikernes håndtering af valgkampen meget tilbage at ønske.

Medierne har dækket det mindre end ved seneste folkeafstemning, og partierne har ikke investeret særlig mange penge og energi i at føre valgkamp, lyder det. 

- Og det kan få nogle tvivlere til at vælge at blive hjemme. Selvom vi ikke har nogen forskning endnu, tror jeg, at enhver kan konstatere, at det her er en virkelig sløv valgkamp, siger Roger Buch.

Der er langt mellem valgplakaterne, og mange steder er det helt usynligt, at der har været en valgkamp i gang, fortæller forskeren.

- Kørte man ind i Aarhus nord fra i sidste uge, kunne man støde ind i et par valgplakater og 10-20 andre plakater, der var reklamer for Flying Superkids og et kræmmermarked. Det, synes jeg, siger alt om, hvor sløv denne her valgkamp har været, siger Roger Buch. 

Valgdeltagelse er lavere end tidligere

To timer før lukketid havde omkring halvdelen af danskerne afgivet deres stemme. Så hvis valgdeltagelsen skal overgå den seneste om retsforbeholdet i 2015, har folk travlt. Det skriver Ritzau.

Helt præcist havde 52,4 procent af vælgerne klokken 18 afgivet deres stemme, sammenlignet med 57,2 procent ved de samme afstemningssteder ved folkeafstemningen i 2015.

Dermed ligger afstemningen om forsvarsforbeholdet noget under niveau, på trods af at der er afgivet omkring 45 procent flere brevstemmer denne gang. Og på trods af at vælgerne denne gang har haft en time mere at stemme i, fordi valglokalerne åbnede en time tidligere.