Bagsiden ved færre restriktioner: Ekspert frygter ny smittestigning

Når man færre steder skal bruge coronapas, bliver færre testet og dermed kan en ny smittestigning nemt ske, mener ekspert.

Fra søndag den første august indskrænkes brugen af coronapasset. Det er ikke længere et krav at vise coronapas for at komme i biografen, forlystelsesparken eller zoo og de store elever behøver ikke længere bliver testet to gange for at gå i skole. 

Det hele sker som en del af regeringens plan for den gradvise genåbning af samfundet. Men lempelsen af restriktionerne er ikke nødvendigvis kun en god ting. 

I hvert fald ikke hvis man spørger lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen. Han mener, lempelserne kommer for tidligt, fordi mange unge fortsat ikke er vaccineret. 

- Det er lidt uheldigt i forhold til uvaccinerede unge danskere. Der er stigende smitte i den gruppe, siger han til TV2 ØSTJYLLAND 

Den seneste uge er der konstateret 6684 nye smittede med COVID-19. De 3954 - eller godt 60 procent af dem er mellem 10 og 29 år. 

Færre test

Derfor bekymrer lempelsen af restriktionerne epidemiologen, der i øjeblikket er i sommerhus på Djursland. 

- Når de her restriktioner forsvinder, vil den gruppe unge blive testet mindre hyppigt. Det vil sige, at de bliver fundet lidt senere i deres smitteforløb, så det her bidrager til, at smitten stiger blandt unge uvaccinerede, siger Viggo Andreasen. 

- Det her kan føre til en meget hurtig stigning blandt de unge uvaccinerede. Det har vi set i England og Island på det seneste, forklarer Viggo Andreasen med henvisning til, at man i Island pludselig er gået fra stort set ingen nye smittede til omkring 100 nye smittetilfælde om dagen. Det skriver de islandske myndigheder i deres daglige coronaopgørelser. Udviklingen skete nærmest fra dag til dag og begyndte for cirka 14 dage siden. 

Få bliver syge

Selvom de færreste unge bliver rigtigt syge af COVID-19, så ser epidemiologen et problem i udsigten til en smittestigning blandt denne befolkningsgruppe. 

- De fleste af dem bliver ikke særligt syge, men 1-1,5 procent af de unge ender på sygehuset med en coronainfektion og det tal kan hurtigt blive stort. Det har man set andre steder, siger han.