Anders skal kun tjene 2.000 kr. om måneden for at få råd til sit hus

Anders Boisen følte sig klemt af hverdag og fuldtidsarbejde. Et af landets mindste huse viste sig at være løsningen.

Garderoben hænger i bruseren, og i hanen er der regnvand.

Det lyder måske ikke som den oplagte boligdrøm, men det er lige præcis, hvad det er for 34-årige Anders Boisen.

For to år siden valgte han at bytte hjemmet midt i Aarhus ud med en skurvogn på 14 kvadratmeter – et såkaldt Tiny House.

- Det er et meget frit liv, hvor jeg ikke har så høje udgifter, fordi jeg bor så småt. Jeg behøver kun tjene knap 2.000 i måneden for at klare mig, og det er der en virkelig stor frihed i, siger Anders Boisen.

Paradoksalt nok var det en følelse af klaustrofobi, der i dag har gjort ham til tiny husejer.

Tilfældig video ændrede alt

Den 29-årige Anders Boisen havde dengang fast arbejde som konsulent i Aarhus Kommune, og lejligheden lå på Trøjborg i Aarhus. 

På overfladen et liv lige efter bogen. Men noget manglede. Han kunne bare ikke sætte fingeren på det.

_81A4798
For at pladsoptimere har Anders Boisen opbevaring i trappen, der går op til hemsen. Køkkenbordet udgør det sidste trin, og så skal han hoppe resten af vejen op. Foto: Lisbeth Holten, Samvirke

Så da Anders Boisen faldt over en Youtube-kanal om tiny houses, fik han det, han selv beskriver som en aha-oplevelse. 

8-16-jobbet og en lejelejlighed, som han ikke selv kunne bestemme over, havde fået væggene til at krympe omkring ham, indså han. 

- Det var først der, jeg blev klar over, at jeg havde den her klaustrofobiske fornemmelse. Jeg så pludselig løsningen på et problem, jeg ikke havde erkendt, at jeg havde, siger han.

quote Da jeg stod der i minusgrader i underbukser og havde alle døre og vinduer åbne, der sendte jeg lige en tanke til vennerne med gulvvarme.

Anders Boisen, foredragsholder og forfatter

En idé begyndte at spire. 

- Jeg ville gerne bo billigere og mere bæredygtigt. Et almindeligt hus er også rigtig dejligt at bo i, men det er utrolig dyrt, og det kræver et bestemt arbejdsliv for at få råd, og det fandt jeg ud af, at jeg ikke ønskede, siger Anders Boisen.

Anders' Tiny House

Anders bygger sit eget Tiny House.
Anders Boisen har selv bygget huset fra bunden. Udover at leve et mere frit liv vil han gerne inspirere andre og vise, at man ikke behøver leve som huleboer, fordi man bor småt.
Plantegning over Anders' Tiny House
Huset ligger på en grund på Djursland. Her har Anders Boisen fået opfyldt sit ønske om at komme tættere på naturen.

Så han drømte og byggede - noget han aldrig havde gjort før. Huset blev opført på hjul, så han kunne rulle ud og bo forskellige steder. 

Men da det stod næsten færdigt, blev han på en enkelt aften slået helt tilbage til start. 

Tyve havde nær slukket drømmen

Ukendte gerningsmænd var i et ubemærket øjeblik sluppet afsted med det rullende hus. Trods efterlysninger dukkede det ikke op, og det var en stor streg i regningen. 

Sådan skulle det ikke ende, besluttede Anders Boisen.

Nu mere erfaren gik aarhusianeren i gang med sit andet hjem på hjul, som han i dag bor i ved Kolind.

Anders' foran hans tiny house.
Anders Boisen kan have to-tre gæster i sit hus, men hvis vejret er godt, kan der være flere. Foto: Privatfoto

På de 14 kvadratmeter har han fået plads til køkken, spiseplads, stue, badeværelse og et soveværelse på den seks kvadratmeter store hems.

Anders Boisen er dermed en del af en tendens kaldet downsizing eller small-living. Tendensen ses især i USA, men har de seneste år inspireret flere i Danmark til at bygge de funktionelle huse på få kvadratmeter - typisk med tanke på klimaet.

Og det har også været afgørende for Anders Boisen. Hans Tiny House er off grid, og derfor hverken tilsluttet vand, el eller kloakering.

Tiny house soveværelse.
På hemsen har Anders Boisen sin dobbeltseng og sin garderobe. Den fyldte heller ikke meget, inden han flyttede ud i sit lille hus, fortæller han.
Regnvandssystem i tiny house
På taget af boligen har Anders Boisen lavet sit eget regnvandssystem. Regnen bliver opsamlet på taget og ryger derefter ned i spanden, hvor han har lavet et drikkevandsfilter af sand, grus og biokul.

Anders Boisen har blandt andet lavet sit eget drikkevandssystem, hvor han opsamler regnvand, som han bruger til at gå i bad, til madlavning og opvask.

Ved hjælp af to solcellepaneler har han i sommerhalvåret nok strøm til at drive et lille køleskab, oplade computer og mobiltelefon. I haven er han ved at tage endnu et skridt mod at blive selvforsynende med højbede, hvor han kan dyrke sin egen mad. 

- Jeg er blevet endnu mere inspireret til at være selvforsynende her under corona og nu med krigen i Ukraine - alt det, der truer vores levesituation. Det giver mig en tryghed at vide, at hvis tingene går galt, så bor jeg rimelig billigt, siger Anders Boisen.

Og det er nødvendigt. For da småbyggeren begyndte sin nye tilværelse, sagde han samtidig sit faste job op.

Stue i tiny house
Anders Boisen har skilt sig af med mange overflødige ting, da han flyttede ind i det lille hus. Men bøgerne har han taget med.

Ikke alt ved det frie liv har dog levet op til den idylliske forestilling. Han husker særligt en kold dag, efter han var flyttet ind i sit Tiny House.

Røg i huset

For når man som glad amatør har bygget sit eget hjem, så er det ikke altid, tingene fungerer, erfarede Anders Boisen. Denne dag var det skorstenen, der sendte røg ind i huset.

- Da jeg stod der i minusgrader i underbukser og havde alle døre og vinduer åbne, der sendte jeg lige en tanke til vennerne med gulvvarme og tænkte: Hvorfor gik jeg denne her vej? fortæller han.

I det lille hus er der et såkaldt muldtoilet. Det kan ikke skylle ud, men når man er færdig, smider man savsmuld ned i hullet under låget. Det tager lugten.
I det lille hus er der et såkaldt muldtoilet. Det kan ikke skylle ud, men når man er færdig, smider man savsmuld ned i hullet under låget. Det tager lugten.

Problemet med skorstenen blev løst. Det sker dog stadig af og til, at den frie tilværelse får tankerne til at vandre til toilet med skyl og ubegrænset vand, indrømmer Anders Boisen.

For det er bare nemmere. Men så minder tiny house-beboeren sig selv om de ting, der også følger med den type hverdagsluksus.

- Jeg har ikke lyst til at få det med, der er i pakken. Så skal du have et 30-årigt boliglån, eller du skal bo midt inde i en by, hvor der er en masse naboer, der kigger på dig. Det har jeg prøvet, og det har jeg fundet ud af, at det skal jeg ikke, siger han.

Selv om den beslutning har mødt skepsis og faktisk også kostet ham et forhold, så er troen på projektet og egne evner kun blevet stærkere med tiden.

Guitar i tiny house
For at kunne være på de 14 kvadratmeter har Anders Boisen primært skilt sig af med møbler og musikinstrumenter. Kun en akustisk guitar kom med.
Multisofa i tiny house
De møbler, Anders Boisen har, er bygget til huset og flere af dem er multifunktionelle. Sofaen er også en gæsteseng og opbevaring.

Plads til en familie

Lige nu bor Anders Boisen alene i det lille hus. Men han ser ikke de få kvadratmeter som en hindring, hvis han skulle få en kæreste. For der er stadig masser af plads i garderoben, som han siger. 

Og skulle to engang skulle blive til tre, er der også en løsning på det, mener Anders Boisen.

- Lige nu udlever jeg en drøm og et eksperiment, som ser sådan her ud. Så må vi se, hvad jeg tager med mig fra denne her livsstil. Det kan være, at jeg ikke lige tager boligen med mig, men en masse erfaring i at leve bæredygtigt. Det kan også være, jeg bygger et lidt større hus, hvor der er plads til lidt flere, siger han. 

Hængekøje på terrassen til tiny house
Det er hårdt arbejde at ville leve bæredygtigt og være selvforsynende, men Anders Boisen føler sig mere fri, fordi han selv kan bestemme, hvornår han vil gøre arbejdet, og hvornår han vil ligge i sin hængekøje.

Selv om Anders Boisen ikke kan ligge helt så meget i sin hængekøje, som han havde forestillet sig, glæder han sig hver dag over, at han ikke blev slået ud af de bump, han har mødt på vejen. 

- Jeg tror, jeg ville have været en bitter mand, hvis jeg havde opgivet min drøm. Jeg kniber mig selv i armen over det sted, jeg bor, og over den livsstil, jeg har, siger han.

Se mere af Anders Boisens Tiny House her: