Katrine lever af at hviske folk i øret

Få historien læst op

Stemmen er sænket til en hvisken, da Katrine Stuhr læner sig frem mod de to ører på stativet. Hey sweethearts, hvisker hun. Læberne er få centimeter fra øret. Hun puster forsigtigt. Først på det venstre, så det højre.

Den susende lyd bliver sendt ud til de tusindvis af følgere, der ser og lytter med, når Katrine laver ASMR. Hun smækker med tungen. De lange negle trommer forsigtigt på låget til en papæske.

Langsomt åbner hun øjnene, der er omkranset af lange bambivipper. Hun fæstner blikket direkte på kameraet.

Et skævt smil kruser om hendes læber, da hun strækker den ene hånd ud mod linsen. Den kommer helt tæt på seerens ansigt. Bevæger sig frem og tilbage, som kærtegnede den en kind.

Katrine er ved at streame en ASMR-session til de mange tusind mennesker, der er en del af det fællesskab, hun har skabt på de sociale medier. Hun har gjort det hundredvis af gange, og alt er umiddelbart, som det plejer. 

Men næste dag kan Katrine ikke stå ud af sengen.

ASMR top billede

Ørerne er en særlig mikrofon, og den gør Katrine til en del af internetfænomenet ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response.

Det er en videreudvikling af 90'ernes 'no stress'-cd'er og har de seneste år bredt sig som en steppebrand. Tusindvis af mennesker søger hver dag videoerne frem på Youtube og streamingsitet Twitch. 

Ved hjælp af knitren, hvisken eller langsomme berøringer af alt fra håndklæder til hårbørster, frembringer ASMR-tisten beroligende lyde.

Formålet er med både lyde og bevægelser at få folk til at føle sig afslappede, veltilfredse og at fremkalde de såkaldte tingles. Det kan også oversættes til en ‘hjernemassage' eller 'hjerneorgasme'.

En rislen, der begynder i hårrødderne og fortsætter ned ad rygraden. Som en kuldegysning.

Katrine Stuhr er 27 år og har i de seneste fire arbejdet som ASMR-tist. Hun bevæger sig hjemmevant og selvsikkert foran kameraet.

Men sådan har det ikke altid været.

- Jeg var en af de unge mennesker, der blev mobbet meget igennem folkeskolen. Jeg følte mig malplaceret og aldrig god nok, siger Katrine.

Hun afsluttede folkeskolen, men følelsen holdt ved. Årene efter foregik i en nedadgående spiral. Og en altopslugende social angst åd resterne af hendes selvværd.

Hun kunne ikke finde et sted, hvor hun passede ind. Begyndte på flere uddannelser for derefter at stoppe igen. Det bekræftede hende i, at hun ikke var god til noget.

Den 23-årige Katrine var modløs, ked af det og hun følte sig meget alene. Og da en ven en dag foreslog hende at se nærmere på ASMR-fænomenet, havde hun ikke noget at miste, tænkte hun.

Katrine havde dog slet ikke forventet det, der mødte hende. 

ASMR

Selve ASMR-fænomenet har eksisteret siden 2007, men de seneste år er det vokset eksplosivt.

I dag findes der alene på Youtube mere end 68 millioner videoer, der omhandler ASMR. De bruges ofte af folk med angst, PTSD eller søvnproblemer, fortæller Helle Breth Klausen.

Hun er ph.d. studerende ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik på Aarhus Universitet, hvor hun netop forsker i ASMR.

- Ved første øjekast kan mange af videoerne virke grænseoverskridende eller virkelig spøjse. Men sagen er den, at rigtig mange mennesker bruger dem som baggrundslydtæppe, når de for eksempel skal arbejde eller falde i søvn, siger hun. 

Ikke alle oplever de famøse tingles, men mange mærker alligevel den afslappende effekt. Den sparsomme forskning, der er lavet på området, har vist, at klassiske ASMR-videoer kan sænke hjerterytmen hos seeren.

Den første video, Katrine så, var af en kvinde, der højlydt tyggede sig igennem en syltet agurk.

- Jeg tænkte: Det er godt nok bare det mærkeligste, jeg nogensinde har set, og hvor er det dog ubehageligt at sidde og høre på, at der er nogen, der sidder og smasker mig ind i ørene, siger Katrine.

Men vennen, der havde opfordret hende til at gå den vej, var vedholdende. Og da Katrine så, hvor mange tusinde visninger videoen havde fået, vandt nysgerrigheden.

Derfra var der ikke langt fra tanke til handling, og Katrine startede op med det samme. Men landingen var hård.

Hver dag i et år sendte hun videoer ud i æteren, og retur kom skældsord og ondskabsfulde kommentarer om hendes udseende. Det var ikke noget, Katrine ikke havde hørt gennem årene med mobning. Så hun blev ved.

Og en dag vendte det. Interessen for ASMR-videoer eksploderede, og de fik deres egen kategori på streamingsitet Twitch. Katrine havde efterhånden opbygget en fast skare, der fulgte med. Et fællesskab.

De nedladende kommentarer blev erstattet af en strøm af taknemlighed.


  • jmortj5 DirtyMort10en

    Kat, for mig er det her perfektion. Siden du postede videoen, har den fået mig til at sove hver aften.

  • Val P

    Jeg ved ærligt talt ikke, hvor jeg ville være uden musik og din ASMR. Det har hjulpet mig enormt meget.

  • MOCHI_COMPUTER_AESTHETIC

    Jeg bliver meget let distraheret, og det er gået ud over mine karakterer. Indtil jeg faldt over dine videoer 😊! De hjælper mig med at koncentrere mig, og jeg bliver virkelig afslappet. Mine karakterer er på vej op, og jeg har mere tid til alt det andet, jeg gerne vil! Tusind tak!

Katrines selvtillid voksede. Her var noget, hun var god til. Hun følte, at hun gjorde en forskel for menneskerne i hendes fællesskab.

- Jeg kan sige, at jeg forstår dem, hvis de ikke føler sig velkomne blandt andre eller har angst. Jeg har selv været der, så det har gjort det nemmere for mig at skabe relationer til folk, siger hun.

Det blev som en familie for hende, og selv når Katrine ikke streamede og interagerede med fælleskabet, tænkte hun på dem. Hvem var det nu, der lavede hvad i dag? Hvordan gik det hos lægen? Hvordan går det med faren, der er syg?

- Jeg vågende op en morgen og tænkte: Jeg kan ikke mere nu, fortæller Katrine.

asmr

ASMR-tisterne tjener deres løn på abonnementer og donationer. Nogle af de bedst betalte får mere end 40 millioner om året.

Størstedelen af dem er unge kvinder. Øjenkontakten er intens og bevægelserne langsomme. Og selv om det får mange til at kategorisere ASMR som noget seksuelt, så er det ikke tilfældet, fortæller forskeren Helle Breth Klausen. 

- Effekten af ASMR får dig til at slappe af i modsætning til at blive opstemt seksuelt. Men svaret på, hvorfor ASMR bliver seksualiseret, handler nok om, at det ved første øjekast ligner noget andet, fordi det ofte portrætteres som de her ’pæne piger’ i fuld make-up og glinsede læber, der hvisker og kommer tæt på kameraet, siger hun. 

Der findes dog undergenren NSFW, der er mere erotisk. Derudover har man lånt en del af ordet hjerneorgasme, som også bruges til at beskrive et tingle, fra den seksuelle genre. Ifølge Helle Breth Klausen er det med til at skabe forvirringen.

Fra det ene øjeblik til det andet var det hele blevet for meget. Glæden og den passion, Katrine havde følt, var væk.

Hun var grådkvalt, da hun skulle fortælle, at hun var nødt til at trække stikket. Distancere sig fra menneskene i fællesskabet og deres problemer.

- Jeg kunne mærke, at jeg var brudt fuldstændig sammen. Jeg kunne ikke tage mig af andre end mig selv. Næsten ikke engang mig selv, siger Katrine.

I flere uger var hendes mikrofon tavs.

Det er nu et halvt år siden, at Katrine Stuhr oplevede det, hun referer til som sit burnout. Et halvt år, hvor hun hver dag frygtede, at hun aldrig ville genfinde glæden ved sit arbejde som ASMR-tist igen.

- Tanken om, at det måske aldrig kom til at ske, var skræmmende. Jeg mistede den fra den ene dag til den anden. Men den seneste månedstid har jeg følt, at jeg er kommet rigtigt tilbage, og jeg tænker "yes", når jeg tænder mikrofonen, siger hun.


For selv om det at sende sig selv ud i æteren, har givet Katrine nogle knubs, har det også givet hende noget endnu vigtige: et fællesskab og troen på sig selv.

Hun håber, at hun ved at fortælle om sit arbejde som ASMR-tist kan være med til at nedbryde nogle af de fordomme, det er forbundet med.

- Det er tabu, og folk synes, det er mærkeligt og tror, det er noget seksuelt. Jeg vil gerne vise folk, hvad ASMR egentlig er. Så håber jeg, at folk vil give det og dem, der lytter til det, en chance, siger hun.


Tekst: Maja Kærhus Jørgensen

Fotos: Private og TV2 ØSTJYLLAND

Redaktør: Anne Steen Troensegaard

Udvikling og layout: Frederikke Schmidt

Udgivet: Marts 2022Mød også Katrine i denne video på Youtube:


Eller læs også:

Asti - trøffel

Læs også

Runes hund har en helt særlig snude – selv dronning Margrethe har opdaget det
salma-thumbnail

Læs også

Modellen Salma bærer tørklæde og har aldrig selv lagt makeup