Østjysk Iværksætteri vinder frem trods corona: Massimiliano satsede alt og åbnede restaurant

Region Midtjylland har som den eneste region oplevet fremgang i iværksætteri i 2020. De østjyske kommuner Favrskov og Odder er gået mest frem blandt andet takket være italienske Massimiliano Cameli.

- I Italien har vi et gammelt ordsprog: Der er kun to grunde til at flytte – kærlighed eller sorg.

Sådan lyder det fra den italienske kok Massimiliano Cameli, der i slutningen af 2019 netop valgte at trække teltpælene op og flytte til Danmark – og ikke på grund af sorg.

I Italien drev Massimiliano Cameli sammen med familien og sin danske kone Camilla Toft et velfungerende hotel med tilhørende restaurant.

I dag er hotellet og restauranten i Italien skiftet ud med en restaurant, en delikatessebutik og inden længe også en webshop, som parret driver sammen i den østjyske by Odder.

- Jeg går 100 procent ind i det og med alle mine penge. All in som i Las Vegas. Det kan gå godt, men også rigtig skidt, siger en tydeligt passioneret Massimiliano Cameli til TV2 ØSTJYLLAND om restauranten Vecchio Convento, som han og konen gik i gang med at etablere i starten af 2020.

Restauranten var under opbygning, da første bølge af corona ramte, og da genåbningen endelig kom i sommers, var de klar til at åbne deres nye restaurant.

Men genåbningen varede ikke ved, og restaurant Vecchio Convento nåede kun at være åben i to måneder inden landet igen lukkede ned. Alligevel klarer forretningen sig fint, fortæller medejer Camilla Toft.

- Vi har egentlig ikke oplevet det som en udfordring at åbne under coronapandemien, mere end at vi selvfølgelig har skullet tage vores forholdsregler, følge restriktionerne og reducere på antallet af gæster, siger Camilla Toft til TV2 ØSTJYLLAND.

I skarp kontrast til de mange konkurser her i januar 2021, står Odder Kommune, hvor det boomer med iværksættere. På trods af coronapandemien, havde de en stigning på 28% nye iværksættere i 2020. Nogen af dem, der tog chancen og startede ny virksomhed er den italienske kok Massimiliano Cameli og hans danske kone Camilla Toft.

Østjyske kommuner fører an på iværksætteri

Massimiliano Cameli og Camilla Toft er langt fra de eneste østjyder, der har startet ny forretning i det herrens år 2020, hvor coronapandemien gjorde livet svært for rigtig mange virksomheder.

Faktisk viser tal fra Erhvervshus Midtjylland, at Region Midtjylland er den eneste af de danske regioner, der i 2020 har oplevet fremgang på iværksætteri – en fremgang på 7 procent for hele regionen.

Samtidig viser tallene, at det er de østjyske kommuner Odder og Favrskov, der indtager de øverste pladser på iværksætteriets podie med fremgang på henholdsvis 28 og 25 procent.

Også øvrige østjyske kommuner som Norddjurs, Silkeborg og Randers er gået betydeligt frem på iværksætteri. Og tallene viser faktisk, at ingen af de ti østjyske kommuner gået tilbage på iværksætteri i 2020 trods hårde vilkår under corona.

Camilla Toft - Medejer af Vecchio Convento i Odder

Odder nyder godt af mange iværksættere

Massimiliano Cameli og Camilla Toft har helt selv startet såvel restauranten som delikatessebutikken, der ligger klos op ad hinanden på gågaden i Odder – men ikke helt uden hjælp.

En del af den hjælp de har fået er kommet fra Odder Kommunes erhvervsråd kaldet UdviklingOdder, og de spiller en særligt stor rolle i Vecchio Conventos kommende webshop.

- Fællesskabet omkring at iværksætte i Odder har vi oplevet som imødekommende, og folk har været rigtig søde til at tage godt imod os, siger Camilla Toft.

Hos UdviklingOdder har de ikke gjort noget særligt for at frembringe det imponerende antal af iværksættervirksomheder i 2020, men udviklingschef i UdviklingOdder, Carsten Geertsen, mener, at corona kan være en del af forklaringen.

- For nogle kan corona have været medvirkende forstået på den måde, at de har haft et godt job, men er blevet enten hjemsendt eller i visse tilfælde afskediget, og de har i den forbindelse fået anledning til at tænke over den der iværksætteridé, og om det i virkeligheden er nu den skal udleves, siger Carsten Geertsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Carsten Geertsen - Udviklingschef i UdviklingOdder

På rådhuset har byens borgmester Uffe Jensen heller ingen præcis forklaring på den meget positive udvikling i iværksætteri i 2020. Men i et år, hvor corona gjorde mange ting svært er han stolt over udviklingen og mener, at det lover godt for fremtiden i Odder.

- Konkret, betyder udviklingen jo arbejdspladser og flere, der får egen virksomhed betyder også flere, virksomheder, der kan vækste og dermed få endnu flere i arbejde. Det betyder rigtig meget for Odder Kommune, siger Odder Kommunes borgmester, Uffe Jensen (V).

Uffe Jensen borgmester Odder

Det er ikke kun i 2020, at Odder Kommune vinder frem på iværksætterifronten. Kommunen har længe arbejdet med at give iværksættere gode muligheder, og den positive udvikling går flere år tilbage.

Og spørger man Camilla Toft, så er det hårde arbejde med skabe en iværksætterkultur i Odder for alvor ved at bære frugt.

- Odder er ved at ændre sig i mentaliteten, og byen er ved at lære, at Odder kan godt, Odder vil gerne og mulighederne er der, siger Camilla Toft. 

hornslet skole

Skole hjemsender 17 lærere og flere klasser efter smitteudbrud

Å

Efter flere års kamp: Ny bro bliver muligvis en realitet

Politi politibil genrebillede

Bortvist Hummel-direktør tiltalt efter årelang efterforskning

Vesterbros Bodega

Bodega må slå dørene op – men ejeren vil ikke med alle reglerne

politi

16-årig fik beslaglagt motorcykel

20170406-113512-L-1920x1281we

Rådmand vil udstykke 3600 nye parcelhusgrunde i Aarhus

Dagens mest læste