Kræftramte Keld trodser læger: Afprøver alternativ behandling

Keld Breum kæmper for at holde sin kræft nede med alternative behandlinger, som giver ham mod på livet, men han frygter lægernes holdning

Keld Breum fra Odder har uhelbredelig prostatakræft, som har spredt sig til lymfer og knogler.

- Det er jo klart, når man får ordet uhelbredelig kræft. Så tænker man hov, hvornår skal jeg så dø?

Han valgte at tage imod den konventionelle behandling, og har fået kemo i flere omgange i håb om, at det holder kræften nede.

- Prognoserne er ikke fantastisk gode, men det har jeg valgt at lægge til side og tage kampen, siger Keld Breum.

Kampen kæmper han også selv ved siden af den konventionelle ved brugen af alternative behandlinger. Men da han første gang spurgte lægerne til råds om, hvad han selv kunne gøre ved siden af, var det nedslående. 

- Der er faktisk flere læger, jeg har stillet det spørgsmål, men jeg synes de får et fjernt blik i deres ansigt, siger Keld Breum.

quote Det er da klart, man er nødt til at fare med lempe i forbindelse med at promovere overfor lægerne, hvad man gør af alternative ting, der er jeg helt klart forsigtig.

Keld Breum, kræftramt

Keld Breum er ikke alene. Hele 66 procent af danskerne vil diskutere alternative behandlinger med deres læge, hvis de bliver alvorligt syge. Det viser en undersøgelse fra 2016 lavet af Trygfonden og Mandag Morgen. 

Alternative behandlinger i det skjulte

Keld Breum vælger at undersøge hvilke alternative muligheder, der er. Her søger han på nettet og henvender sig til ICAK (Informationscenter for Alternativ Kræftbehandling). Han ændrer sine kostvaner og bliver vegetar. Og samtidig med kemobehandlingen får han også C-vitamin infusion sprøjtet i blodårene.

- Det er da klart, man er nødt til at fare med lempe i forbindelse med at promovere overfor lægerne, hvad man gør af alternative ting, der er jeg helt klart forsigtig. Det er jeg, siger Keld Breum.

En simpel blodprøve vil muligvis kunne afsløre, om en person har kræft. Det viser ny forskning foretaget af Aarhus Universitet.

Han har stor respekt for begge sider, men han er nervøs for, at han kan blive frataget behandlingsforsøg eller den bedst mulige behandling, hvis lægerne får at vide, hvad han gør ved siden af den konventionelle behandling.

- Det er der desværre eksempler på, at læger har resigneret, fordi patienten har taget sagen i egen hånd. Så har lægen sagt til patienten, jamen du kan jo selv, så trækker vi vores tilbud tilbage. Det er jo skrækscenariet, siger Keld Breum.

Lægerne har et ansvar

Informationscenter for Alternativ Kræftbehandling – også kaldet ICAK ligger i Aarhus og er økonomisk støttet af Region Midtjylland. Her rådgiver man alle kategorier af kræftpatienter om, hvilke alternative kræftbehandlinger der er.

- Det er mennesker, der har set manden med leen. Han står der og truer i form af en kræftsygdom. Så får man lyst til at fægte for sig, hvem gør ikke det?, siger centerleder Berit Wheler, som selv er tidligere sygeplejerske.

Hør Berit Wheler uddybe hendes holdninger her. 

Alle typer af kræftpatienter ringer eller kommer forbi det lille kontor, som ligger i samme bygning som Kræftens Bekæmpelse og i forlængelse af Aarhus Universitetshospital. 

- Efter min mening er der ingen, der behøver at træde ud af den konventionelle behandling. Det er stadigvæk lægerne, der er de klogeste, slår Berit Wheler fast.

Men kræftpatienterne kommer og taler om det, de ikke kan tale med lægerne om. De spørger til råds om alt lige fra healing til tro, håndlæsning, zoneterapi, mad og motion og mange spørgsmål om cannabis.

quote Og nej, der er ikke evidens for at sige at det virker, det er rigtigt. Og der er lægerne langt foran, men bare det at gøre noget selv, videnskabeligt set der nytter det noget.

Berit Wheler, centerleder

- Og nej, der er ikke evidens for at sige at det virker, det er rigtigt. Og der er lægerne langt foran, men bare det at gøre noget selv, videnskabeligt set der nytter det noget, siger Berit Wheler.

Er der ikke en risiko for at det her er med til at gå udover den behandling patienterne får?

- Jo, det vil der altid være. Men der er mit håb at lægerne begynder at lytte til patienterne. Jeg ville ønske, at lægerne ville hjælpe patienterne. Jeg mener, at lægerne har et stort ansvar og gøre det stykke research og finde ud af om, det kolliderer med behandlingen, siger Berit Wheler.

Håb og livsglæde

Otte ud af ti danskere er interesserede i at benytte en eller flere alternative behandlinger, hvis de bliver syge. Men kun omkring halvdelen af os tror, at lægen vil tale med os om det ("Sundhedsvæsenet i følge danskerne 2", 2016).

For Keld Breum har det alternative været en kæmpe faktor for, at han har kunne holde modet oppe.

- For mig sker der det, da jeg træder ind i den dør, der hedder alternativ behandling, så føler jeg, at jeg er aktiv spiller i mit eget liv, siger Keld Breum.

Desværre for Keld Breum er kræften usædvanlig aggressiv og behandlingerne, der skal holde den nede, virker ikke, som man håbede på.

- Jeg har også tunge dage, jeg græder også en del. Fordi, det er okay at være ked af det, når man får at vide, at ens liv snart er slut, siger Keld Breum.

Men han prøver stadig at se lyst på livet og få det bedste ud af det. 

quote Jeg prøver på at rette blikket væk fra døden og ind på livet i stedet for. Lige nu bruger jeg meget energi på at have et godt liv og en god dag.

Keld Breum, kræftramt

- Jeg prøver på at rette blikket væk fra døden og ind på livet i stedet for. Lige nu bruger jeg meget energi på at have et godt liv og en god dag. Det er rigtig vigtigt for mig, siger Keld Breum.

I vores nyhedsudsendels 19.30 kan du høre Lars Henrik Jensen, som er formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, som er en sammenslutning af kræftlæger, svare på kritikken og fortælle om de danske kræftlæger er gode nok til at inddrage alternativ behandling for patienterne.

Øverst på siden kan du i videoen høre mere fra Keld Breum.

Der er også mere i sagen LIVE på vores Facebookside fra klokken 21.00. 

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Skejby Sygehus Aarhus Universitetshospital

Østjysk patientforening jubler: Besøgsrestriktioner på hospitaler ophæves

AstraZeneca Vaccine

liveblog 800 midtjyder glemt i vaccinekø

Dagens mest læste