Knap så tørt i år: Antallet af markbrande er faldet markant

Sidste sommer blev brandvæsnet kaldt ud til hele 730 markbrande på landsplan. I samme periode i år er brandvæsnet indtil videre kun blevet kaldt ud til 31 markbrande på landsplan. Men landmændene skal fortsat være forsigtige.

02:06

VIDEO: Sidste år rykkede brandvæsnet ud til et rekordhøjt antal natur- og markbrande. I år skal landmændene fortsat være forsigtige. Se indslaget fra den 17. juli 2019 her.

Jens Gammelgaard har travlt med at høste sin mark i Gosmer i Odder Kommune. Den skal nemlig være i hus, inden regner kommer. Indtil da er markerne tørre, og derfor er brandfaren stor.

- Brandfaren er størst, når vi har tørken, og det har vi jo tit her i juli og august måned. Og når vi så kommer ud og køre i marken i vores store maskiner, og man ser hvor tæt mejetærskerens kniv kommer på jorden, så er det tydeligt. Hvis der er en lille sten, så kan det tænde en gnist, og så kan det antænde marken, siger Jens Gammelgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Efter ekstrem sommer: Brandfolk beder landmænd passe på

Sidste år rykkede brandvæsnet ud til et rekordhøjt antal natur- og markbrande.

I maj, juni og juli sidste år blev brandvæsnet kaldt ud til hele 730 markbrande på landsplan. Noget, Beredskabsstyrelsen selv kalder en rekord. I samme periode i år er brandvæsnet indtil videre kun blevet kaldt ud til 31 markbrande på landsplan.

 

Samarbejde for at øge brandsikkerheden

Alligevel har de kommunale beredskabers sammenslutning, Danske Beredskaber, og landbrugsorganisationen, Landbrug og Fødevarer, indgået et samarbejde for at øge brandsikkerheden på markerne og undgå de markbrande, der kendetegnede sidste sommers tørke.

Det er rigtig modbydeligt. Man står helt hjælpeløst og ser, hvordan flammerne æder ens mejetærsker.

Jens Gammelgaard, landmand i Gosmer 

Og det er til stor glæde for Jens Gammelgaard, der for fem år siden selv sad i en mejetærsker, der pludselig brød i brand.

- Det er rigtig modbydeligt. Man står helt hjælpeløst og ser, hvordan flammerne æder ens mejetærsker. Det er en maskine, man er glad for at have og som skulle køre mange år endnu. Det er ikke noget, jeg ønsker for nogen mennesker at prøve, siger Jens Gammelgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Voldsom brand i villa: - Står nok ikke til at redde

Gode råd til brandsikkerhed i landbruget

Ifølge DMI er der lige nu forhøjet risiko for tørke i hele Østjylland. Selvom situationen var langt mere alvorlig på samme tidspunkt sidste år, så er der stadig en risiko.

I det nye samarbejde har Danske Beredskaber samlet en række gode råd til brandsikkerhed i landbruget som Landbrug og Fødevares videnshus, SEGES, står for at få formidlet.

Det kan have en positiv effekt ifølge teknisk rådgiver hos rådgivningsfirmaet LMO, Hans Thostrup:

Især byboere er ikke klar over det. Når der er kommet en lille byge, tænker de: ”Nu har I fået vand nok”, og det har vi bare ikke. Vi mangler måske 300 millimeter!

Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos rådgivningsfirmaet LMO

- De kære høstfolk, de lægger mærke til samarbejdet, og så kan det godt være, at de om morgenen lige får tænkt en ekstra gang ”hov, skulle jeg lige få gjort det og det”, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Og selvom nogen måske ville mene, at vi har fået rigeligt regn denne sommer, så er det stadig tørt i markerne:

- Især byboere er ikke klar over det. Når der er kommet en lille byge, tænker de: ”Nu har I fået vand nok”, og det har vi bare ikke. Vi mangler måske 300 millimeter!, siger Hans Thostrup fra LMO.

Læs også 23-årig fængslet for at kaste røgbombe mod fodboldspillers lejlighed

Hos Jens Gammelgaard skaber det tryghed, at der er kommet større fokus på brandsikkerheden:

- Jeg håber, at vi ved samarbejdet kan spare nogle omkostninger for både landmænd, samfundet og forsikringsselskaberne. En brand er lig med omkostninger. Brænder en mark, så er kornet væk, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Danmarks bedste badestrand ligger i Østjylland

En del af samarbejdet mellem Danske Beredskaber og Seges er mundet ud i en række gode råd til at nedsætte risikoen for brandene. De går blandt andet på, at man som landmand skal tjekke op på maskinen, inden man kører på marken og sørge for, at den er vedligeholdt.

Derudover opfordrer de også til, at landmænd medbringer slukningsudstyr og henter 112-app’en, hvorigennem de hurtigt kan få fat på alarmberedskabet med deres nøjagtige position.

01:09

VIDEO: I Søften ved Hinnerup udbrød der markbrand den 26. juli 2018. Flammerne spredte sig hurtigt over et større areal. Ilden kom heldigvis hurtig under kontrol, men undervejs var flammerne tæt på beboelse.

Luk video

I alles interesse

I det store perspektiv giver det god mening med et samarbejde for at undgå markbrande og brande i det hele taget. Når brandvæsnet har meget travlt, er det nemlig os alle, det kan gå ud over.

Det er klart, at når vi har travlt, og der er flere hændelser på samme tid, så er der ikke så mange ressourcer at trække på. Det er i alles interesse at holde hændelser nede på et minimum.

Bjarne Nigaard, Danske Beredskaber 

Det fortæller sekretariatschef i de kommunale beredskabers sammenslutning, Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard:

- Det er klart, at når vi har travlt, og der er flere hændelser på samme tid, så er der ikke så mange ressourcer at trække på. Det er i alles interesse at holde hændelser nede på et minimum. Både fordi landmanden ikke mister indtægt i form af tabte afgrøder, og den maskine der går op i røg. Men også for os alle sammen, fordi for hver gang brandvæsenet ikke kører, sparer vi skattekroner, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor glæder han sig også over det nye samarbejde, der er et skridt imod en retning, der kan indfri Danmarks potentiale for en bedre brandsikkerhed.

00:31

VIDEO: Sidste sommer mistede en 41-årig brandmand livet i forbindelse med slukningen af en markbrand. Han blev mindet Aarhus den 30. juli 2018.

Luk video

Vi kan alle være mere opmærksomme

Ifølge Bjarne Nigaard har Danmark de sidste 10-15 år gennemsnitligt haft 70-80 branddøde om året. Et tal han mener, kunne bringes ned, hvis flere sektorer samarbejdede om at øge opmærksomheden på brandsikkerhed:

- Der er særligt visse grupper i vores samfund som er specielt udsatte for brand. Her tænker jeg særligt på ældre mennesker og folk med sociale udfordringer. Derfor kunne et samarbejde med ældresektoren og med almene boligselskaber være oplagt, så vi får kendskabet til god brandsikkerhed bredt endnu bedre ud, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, mener stadig at vi kan være langt bedre til at samarbejde om brandsikkerhed i Danmark.

Sådan brandsikrer du dit hjem

- Installer en røgalarm og husk at batterierne skal udskiftes ca. en gang om året. Det er en god idé at tale med naboerne, så også de er opmærksomme på røgalarmen.

- Nye elektriske apparater er generelt mere sikre, da de ofte slukker af sig selv efter en tid.

- Hav en telefon i soveværelset, så du hurtigt kan ringe 112 fra sengen.

- Hold trappearealer og gange frie, så du hurtigt kan komme ud.

- Tænk over hvordan du lettest kommer ud af din bolig, hvis der skulle opstå brand.

 

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Ældre Sagen

​​​​​​