Jette blev født i købmandsbutikken: - Det er meget, meget svært at lukke den

Jette Agerholm Olsen er født i Brugsen på Tunø og drømte om som voksen at vende tilbage og puste liv i købmandsbutikken. Nu er drømmen slukket.

Det har ikke været en nem beslutning at tage. Hendes gamle forældre bor på Tunø, hun har sommerhus på øen og er kommet der så godt som hele sit liv. 

Hun er sågar født i den gamle brugs på Tunø. 

Så da Jette Agerholm Olsen for et år siden tog springet og sammen med sin mand sagde ja til at drive øens eneste købmand, var det med håb og drømme om at bidrage til udvikling og ikke afvikling på den lille ø. 

- Det er klart, at det er svært, at vi nu er kommet hertil, at jeg er nødt til at trække mig. Det er meget, meget trist, og det kommer til at sætte øboerne i en træls situation, siger Jette Agerholm Olsen. 

Dramatisk afvikling

Ved årsskiftet var der 89 beboere på Tunø, men 2022 har budt på affolkning i en sådan grad, at befolkningstallet nu er nede på 65.

leif
quote
Det er en dramatisk situation, Tunø står i
Leif Gjørtz Christensen, byrådsmedlem i Odder Kommune

Børnefamilier har i stor stil forladt øen, så der nu kun er ét barn tilbage. Det betyder, at skolen netop er lukket - og at øens købmand lukker til nytår. 

- Det er en dramatisk situation, Tunø står i. Folk ved godt, at udfordringerne står i kø, siger Leif Gjørtz Christensen (EL) , der er byrådsmedlem i Odder Kommune og medformand for ø-udvalget.

Øen dør, hvis der ikke kommer flere færgeafgange

Jette Agerholm Olsen har længe haft svært ved at få økonomien i butikken til at løbe rundt. Stigende priser på fødevarer, inflation, energikrise, færre sommerturister og nu fraflytning af børnefamilier, som er den kundegruppe, der har lagt flest penge i butikken. 

- Det er en rigtig dårlig spiral. Allerede i sommer kunne vi se, det gik den forkerte vej. Vi har bare trukket den så længe, vi overhovedet kunne. Også længere end vi egentlig burde. Men det er svært, for der er mange følelser forbundet med det også, siger Jette Agerholm Olsen. 

tunø jette olsen
quote
Bunden er skrabet totalt
Jette Agerholm Olsen, købmand på Tunø

Hun mener, at de få færgetider er en stor del af grunden til den negative udvikling på øen. Der er nu kun to afgange om dagen. 

- Bunden er skrabet totalt. Hvis ikke der kommer bedre færgebetjening, får vi ikke overtalt børnefamilier til at flytte hertil, og turisterne bliver også væk, siger Jette Agerholm Olsen. 

Vil rive skole ned for at tiltrække børnefamilier

Søndag var der et stort borgermøde på Tunø, hvor øboerne blev præsenteret for Odder Kommunens tanker om at rive skolen ned og i stedet bygge lejeboliger på grunden med det formål forhåbentlig at kunne tiltrække børnefamilier. 

Men Jette Agerholm Olsen er skeptisk:

- Uden skole og indkøbsmuligheder kommer der ingen børnefamilier. Det giver sig selv. Det eneste håb er at forsøge at bygge noget op fra den bund, vi nu har ramt. Og det starter altså med færgen. Vi har råbt op om flere afgange i årevis, siger hun.

Tunøfærgen er øens livsnerve, og mange lokale er utilfredse med, at der kun er to daglige afgange.
Tunøfærgen er øens livsnerve, og mange lokale er utilfredse med, at der kun er to daglige afgange. Foto: Morten Rasmussen

Øens eneste børnefamilie er bekymret

Der er lige nu kun ét barn tilbage på Tunø. Og det er Tim Grønbechs datter, Isabella, på halvandet år. Han og hans kone driver restauranten Mejeriet og Tunø Røgeri. 

- Øen er desværre inde i en ond cirkel. Det er rigtig skidt, at det ikke kan løbe rundt for købmanden. Det kommer vi til at savne, siger Tim Grønbech. 

Han håber, Odder Kommune er klar til at hjælpe med at finde en løsning, og at kommunen også fremover vil sikre flere færgeafgange til øen. 

- Det er alfa og omega, at færgen kommer til at sejle noget mere. Ellers ser det sort ud, siger han. 

Ekspert: Pludselig vender det

Pia Heike Johansen, der er lektor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, mener, at det er for tidligt at tro, at der ikke kommer flere børnefamilier til Tunø.

En færge til storebror-øen Samsø kunne være løsningen. Så kan børn fra øen gå i en større skole der.

- Hvis man ser på samtlige andre boligområder i Danmark, går det op og ned med alderen, siger Pia Heike Johansen til TV 2 og tilføjer:

- Lige pludselig vender det, og så er det børnefamilierne, der flytter ind.

Kommunalbestyrelsen i Odder Kommune skal i starten af december måned udarbejde en overordnet handlingsplan for Tunø - herunder færgedrift, fornyelse af havneområdet og andet. TV2 ØSTJYLLAND følger sagen.