Northside var en velsmurt maskine og en fantastisk fest

Anmelder og festival-talsmand er enige om, at Northside anno 2018 var et hit

Den varmeste udgave af Northside-festivalen er netop overstået, og det kan tyde på, at 2018 også har været den bedste udgave nogensinde.  

I hvert er både BTs anmelder Jeppe Elkjær Andersen og - mindre overraskende - festivallens talsmand John Fogde svært begejstrede for den aarhusianske festival anno 2018.

- Det har været en fremragende festival, og der har næsten ikke været en finger at sætte på noget som helst. Selv vejret artede sig. Det, man skal rose dem allermest for, er det logistiske, siger Jeppe Elkjær Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Her kan du se et lille sammenklip fra årets Northside. 

Et logistisk mesterværk

Han var på festivalen fra åben til luk alle dage og betegner Northside som en 'velsmurt maskine'.

- Jeg stod stort set ikke i kø nogen steder, og de kvindelige venner, jeg har, sagde, at de højst skulle stå i kø i 5 minutter ved toiletterne. Det er ikke noget, de er vant til på festivaller, siger Jeppe Elkjær Andersen.

ifølge festivallens talsmand John Fogde er der tale om den bedst afviklede festival nogensinde.

- Vi har stort set ikke fået nogle henvendelser omkring køer ved toiletter, køer ved indgang eller køer ved baren, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at 2017 var et hårdt år i forhold til afviklingen, og jeg er ekstremt glad for, at vi kunne følge op på det hårdeste år med det bedste år nogensinde.

Liam Gallagher var knap så gnaven, som han gav udtryk, lyder det fra talsmand John Fogde. 
Liam Gallagher var knap så gnaven, som han gav udtryk, lyder det fra talsmand John Fogde.  Foto: Helle Arensbak - Ritzau Scanpix

Sidste års festival stod i regnens tegn, og der var store mængder vand på festivalpladsen og bag scenerne.

- Vi var presset på alle fronter. Det var benhårdt, og der var folk der kæmpede i døgndrift, siger John Fogde.

I år var der høj sol og små 30 grader, mens festivalen blev fyret af, og det kan i sig selv være en udfordring, når man er festivalarrangør. 

Ifølge John Fogde var gæsterne dog selv med til at sørge for at undgå solstik eller dehydrering.

- Vi har en teori om, at det hjalp, at det har været varmt i hele maj måned, så gæsterne var vant til at huske at drikke vand. Samaritterne snakkede primært med folk, at der havde brækket en ankel eller havde fået for at meget at drikke, siger han.  

'Ah-na-na-na Nik og Jay-ay-ay'. Danmarks mest kendte duo lukkede og slukkede på Northside.
'Ah-na-na-na Nik og Jay-ay-ay'. Danmarks mest kendte duo lukkede og slukkede på Northside. Foto: Helle Arensbak - Ritzau Scanpix

Fællessang til Gallaghers sidste nummer

Musik er som bekendt en smagssag. For John Fogde var årets musikalske højdepunkt koncerten med Liam Gallagher. 

- Det var helt fantastisk at se dette engelske rock-ikon stå og være i fantastisk form. Selv om hans image er være gnaven og spydig, så vil jeg påstå, at vi kunne se, han havde det godt deroppe, siger talsmanden for Northside.

Det var ikke mindst Liam Gallaghers sidste nummer, Wonderwall, der skabte en unik stemning på festivalpladsen.

- Vi ved, at den ikke stod på setlisten, og jeg tror, det var noget noget, han besluttede sig for i øjeblikket, og så skal jeg love for at der var fællessang. Det var helt fantastisk, at den musikalske oplevelse faldt ned i vore turban, siger John Fogde og fortsætter:

- Der var 'man love' derude. Alle de her Manchester City-fans stod nærmest med tårer i øjenene og krammede hinanden. 

Björks optræden på Northside var nærmere et teaterstykke end en koncert, mener BT-anmelder Jeppe Elkjær Andersen.
Björks optræden på Northside var nærmere et teaterstykke end en koncert, mener BT-anmelder Jeppe Elkjær Andersen. Foto: Helle Arensbak - Ritzau Scanpix

Hot, hot, hot!

BT-anmelder Jeppe Elkjær Andersen betegner koncerten med islandske Björk som en stor oplevelse.  

- Det var nærmest en teateroplevelse. Jeg har set hende før, og jeg ved ikke nødvendigvis om det var en god koncert i klassisk forstand, men det var i hvert fald en oplevelse, siger han.

Anmelderen mener generelt, at det er positivt, at arrangørerne bag festivalen tør udfordre den velkendte indie-identitet.

- Vi så det sidste år med Thomas Helmig og i år med Nik & Jay. Jeg tror, man prøver at nå dem, der måske bare kan lide et hit. Det er nok de færreste, der kan hele The Nationals bagkatalog, mens de fleste nok kender 10 numre med Nik & Jay, lyder det.

Det var Nik & Jay, der fik lov til at runde ballet af, og det var en beslutning, der på forhånd vakte opsigt.

- Nogle syntes, at de var malplacerede og ikke passede ind, men de kunne virkelig samle festivalen, da de gik på. Alle havde en fest, og jeg synes godt, at vi kan tillade os at sige, at vi sluttede af med et brag, siger John Fogde.  

Du' for lækker! Her kan du se en lille videosnas fra Nik & Jay-koncerten på Northside: