Tirsdagens storm testede Anholts nye kystsikring

Den nye kystsikring på Anholt stod tirsdag sin første prøve under årets første storm. Indtil videre lader den til at virke

Sådan forventer man, at det kommer til at se ud, når kystsikringen med tiden har sat sin præg på Anholts kyst Foto: Norddjurs Kommune

Årets første dag var præget af vind af stormstyrke over hele landet, hvilket blandt andet skabte forhøjet vandstand ved Anholt. Blæsten satte det nye kystsikringsanlæg på øen over for sin første prøve.

Læs også Seks dræbte i togulykke: Trafikken lammet i hele landet

- Det ser ud til at virke for den del, som indtil nu er bygget færdig. Herovre er vi ikke eksperter i kystanlæg, og man kan jo nogle gange være nervøs for om ingeniørerne og naturen altid er enige. Man hører jo om ting, der ikke går efter planen. Så man bliver jo super glad, når det ser ud til at virke, siger Liselotte Arentz Sørensen, der er formand for øens borgerforening, til TV2 ØSTJYLLAND.

Indtil videre står de første to bølgebrydere og en stor del af kantsikringen færdig. Der mangler dog stadig en bølgebryder og en høfde. Når anlægget står færdigt, består det af i alt tre bølgebrydere som er bygget i granit. Disse bliver placeret mellem 80-130 meter ud for øens kyst.  

Her kunne vi registrere, at der var stille vand på bagsiden af bølgebryderne

Liselotte Arentz Sørensen, formand, Anholt Borgerforening 

Formanden fortæller, at de i går under stormen kunne konstatere med egne øjne, at den færdige del af anlægget fungerer.

- I går gik vi op på Nordbjerg, der er en høj bakke, hvorfra man kan se over hele anlægget. Og her kunne vi registrere, at der var stille vand på bagsiden af bølgebryderne samtidig med, at vandet mellem bølgebryderne bremser det vand, der løber tilbage, fortæller Liselotte Arentz Sørensen.

Slap for højvande

Beboernes bekymringer var unødvendige i denne omgang, men naturen skånede også anlægget for de hårde vandstande, som stormvejr ellers kan bringe med sig.

Der var heller ikke højvande, så hvis der havde været det, så havde det måske været anderledes

Liselotte Arentz Sørensen

- Vi var bange for, at der var trængt vand ind på campingpladsen, fordi den del ikke er bygget færdig endnu. Men der var heller ikke højvande, så hvis der havde været det, så havde situationen måske været anderledes, siger Liselotte Arentz Sørensen.

Læs også Nyt tilbud til borgerne: Kan undgå halalslagtet kød

Hele anlægget løber op i en pris på omkring 16 millioner kroner, hvor en del af pengene kommer fra crowdfunding fra gæster og beboere på Anholt.