Nyt tilbud til borgerne: Kan undgå halalslagtet kød

I Horsens Kommune har alle borgere i de kommunale institutioner nu mulighed for helt at undgå rituelt slagtet kød.

Fra årsskiftet kan borgerne i Horsens specifikt fravælge halal-slagtet eller anden rituelt slagtet kød.

Det er det plaster på såret, Dansk Folkeparti i Horsens har fået, efter at partiet i efteråret krævede et stop for al servering af halalkød i kommunens institutioner.

Det lykkedes ikke at finde opbakning til den idé, men i budgetaftalen for 2019 står der følgende:

'Forligspartierne er enige om, at der gives mulighed for måltidshensyn til alle borgere i kommunale institutioner, hvor der produceres mad. Borgerne har således også mulighed for at kunne tilvælge ikke-rituelt slagtet kød.'

- Det er et tilbud til dem, som ikke har lyst til, at der bliver bedt en muslimsk bøn over deres kød. Eller de mener, at halalslagtning ikke er dyreetisk forsvarlig og på grænsen til dyremishandling, siger byrådsmedlem for DF, Michael Nedersøe, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Da et halalforbud blev diskuteret i oktober sidste år, lød det fra slagterigiganten Danish Crown, at det vil få konsekvenser, hvis et forbud mod halalslagtet kød indføres i Horsens Kommune.

Venstre bakker op

Samtidig ønsker han, at folk skal kunne fravælge at betale til foreninger, der tjener penge gennem de såkaldte halal-certificeringer.

quote Det svarer til, at man ude i institutionerne vælger at tilbyde mere fisk, veganske retter eller så i det her tilfælde ikke-rituelt slagtet kød.

Martin Ravn (V)

Da et halal-forbud blev drøftet i oktober på initiativ fra DF var en af modstanderne Venstres Martin Ravn. Han er dog tilhænger af det nye tilvalg.

- Det svarer til, at man ude i institutionerne vælger at tilbyde mere fisk, veganske retter eller så i det her tilfælde ikke-rituelt slagtet kød. Men det er stadig overladt trygt til ledelserne og bestyrelserne at vurdere, hvordan de vil gøre det, siger Martin Ravn til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvordan institutionerne helt konkret vil få sat tilbuddet i værk, er derfor også op til dem selv. Men det skal være muligt på en måde at kunne tilvælge ikke-rituelt slagtet kød.

Også selvom det indebærer et behov for at bruge mindre lokale producenter, der kan være dyrere end de hidtidige leverandører.

Ikke dyrere end andre særordninger

- Jeg tror nu ikke, at det bliver meget dyrere, end når der skal laves særordninger for muslimer, siger Michael Nedersøe i den forbindelse.

- Jeg har snakket med en del, der vil tage imod det. Men der skal oplyses ordentligt om, at det nu er et tilbud, fortsætter han.    

quote Jeg tror nu ikke, at det bliver meget dyrere, end når der skal laves særordninger for muslimer.

Michael Nedersøe (DF)

Som det er i dag, er en stor del af det kød, man finder i køledisken en blanding af halalslagtet og konventionelt slagtet kød. Og det er der flere grunde til.

- Det er svært at sige, hvor stor en del af kødet, der er halalslagtet, for vi gør det kun, når der er en reel efterspørgsel. Men det sikrer landmændene en bedre pris for deres dyr, fordi der er bedre mulighed for at afsætte halalslagtet kød, har pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Danish Crown har lavet en oplysningsvideo om halalslagtning og konventionel slagtning af køer. Den kan ses her.
Skærmbillede 2021-04-20 kl. 10.17.31

Her oprettes der sommergågader

Leo Petersen

Godt nyt til Leo og andre modstandere af bookingkrav: Minister åben for dialog

20200509-164124-L-1920x1263we

Nyd foråret i dag - sidste varme dag i lang tid

20200129-121014-L-1920x1279we

Loppefrøskaller er sandsynlig årsag til salmonellaudbrud

60_percent

play Psykolog har skrevet med 34 seriemordere

image00007

play Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

Dagens mest læste