Glad borgmester: Havbrug på land på vej

Flere politikere og borgere på Djursland er utilfredse med havbrug i havet. Men nu ser det ud til, at der kommer et lignende – bare på land – i Grenaa, og det vækker derimod glæde

Flyt havbruget op på land! Sådan lød det fra både borgere og politikere på Djursland, hvor man frygter konsekvenserne af tre havbrug uden for kysten tilbage i februar i fjor.

Nu ser det ud til, at det bliver virkelighed. En virksomhed har meldt sig på banen, og søger nu om lov til at lave havbrug med saltvand på land. 

Til stor glæde for kommunens borgmester, der forrige år pegede på en helt konkret grund i Grenaa, hvor man kunne lave havdambrug på land.

- Jeg lægger ikke skjul på, at vi kan få fat i arbejdspladser, der er fremtidssikret. I det her tema, er klart et alternativ til det, vi ikke vil have, siger Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune.

Lokale borgere på Djursland er bange for, at fiskeriproduktionen kommer til at svine så meget, at badevandet bliver fyldt med alger – og turisterne forsvinder som følge deraf.

Det er den nuværende regeringen, der i 2017 har åbnet op for, at der kan oprettes flere havbrug på land.

Når man har havbruget på land henter man saltvand ind fra Kattegat. Men på den måde kan rense vandet - og mindske forureningen - inden man leder vandet tilbage til havet. 
Når man har havbruget på land henter man saltvand ind fra Kattegat. Men på den måde kan rense vandet - og mindske forureningen - inden man leder vandet tilbage til havet. 

- Den måde staten planlægger på kommer til at påvirke os på land. Vores erhvervsstrategi på land er nogle andre. Vi skal anvende havet til noget andet, sejle og fiske, og så skal vi bruge det til tangdyrkning. Det passer i vores erhvervsstrategi. Nogle der laver havdambrug, det er vi ikke interesseret i, det generer kystturismen, siger Jan Petersen. 

Kommunalbestyrelsen i Norddjurs har tidligere i marts besluttet at lade virksomheden Sustainable Seafood Invest få mulighed for at udnytte et område på havnen til saltvandsdambrug. Det er ikke samme virksomhed, som har planer om tre havbrug uden for Djurslands østkyst.

I den plan, der blev præsenteret, står der at virksomheden forventer, at være klar til at tage et anlæg i brug på i starten af 2021.

I videoen herunder kan du se Jan Petersen udpege grunden. Indslaget er fra i fjor:

 
coronavirus test

Skærpede retningslinjer for nære kontakter: Skal bremse mutation

Skærmbillede 2021-01-19 kl. 15.57.51

Østjysk efterskoleelev med opsang: Vi mister vigtige minder, men andre kan miste livet

Jim-kopi kopi

playØstjyske Jim er måske Danmarks største Dolly Parton fan

Aabybro efterskole retouch

Sofus vil "spærres inde" på sin efterskole

befamle sexisme metoo

playByråd vil undgå sexisme: Disse regler gælder nu

Mette F.

Mette F. åbner op for at forlænge restriktioner yderligere