Borgergruppe: Flyt havbrug op på land

Frygten for forurening får en gruppe borgere til at foreslå ny placering af planlagte havbrug. De skal ligge på land.

01:52

På Djursland frygter borgere og lokalpolitikerne konsekvenserne af tre nye havbrug. De er bange for, at fiskeriproduktionen kommer til at svine så meget, at badevandet bliver fyldt med alger og turisterne forsvinder.

Nu foreslår borgergruppen Havbrugsgruppen Ebeltoft at flytte de planlagte havbrug fra havet og op på land, hvor det er muligt at rense spildevandet, inden det løber ud i naturen.

- Vi synes da, det er en fantastisk god ide. Vi ser også en mulighed for at lave et fiskeprodukt, som har en højere værdi på markedet i kraft af, at det er produceret under bæredygtige vilkår, siger Thorkild Hansen fra borgergruppen til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

 Havbrugsgruppen Ebeltoft foreslår at de planlagte havbrug flyttes fra vandet op på land.

Borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), er tilhænger af forslaget om at flytte fiskeproduktionen op på land.

Ifølge borgmesteren er der plads bag Grenaa Havn, som ligger tæt på rensningsanlægget.

- Jeg synes, det må være optimalt at få styr på miljøforholdene og gøre det til et landbaseret anlæg, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Læs også Borgere kæmper mod havbrugs-planer ved Djurslands østkyst

Der findes allerede flere landbaserede havbrug i Danmark. Ifølge branchen selv har de dog svært ved at give overskud.

Men det må de finde en løsning på, mener viceborgmester i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille (SF). Kommunen ønsker at få fiskeproduktionen op på land – også selvom det skulle være en dårlig forretning.

- Jeg tænker, det er det eneste rigtige. For dér kan man jo kontrollere udledningen, og man kan sørge for, at det, man udleder, er renset ordenligt og kommer til Kattegat på en renset måde. Så det er måden at gøre det på, siger Kirstine Bille  til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Beslutningen om, hvorvidt de tre planlagt havbrug bliver til virkelighed, er op til politikerne på Christiansborg. Her er det endelige lovforslag stadig ikke vedtaget.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.