Ekstraordinær støtte på vej til at hjælpe veteraner under coronakrise
Grenaa Marineforening får nu et rygstød på 327.000 kroner i deres arbejde med at hjælpe blandt andre veteraner med PTSD.
En række østjyske foreninger har fået del i en akutpulje fra Trygfonden på 30 millioner kroner, der skal hjælpe udsatte og særligt sårbare grupper under corona-krisen.
Den klart største donation i regionen tilfalder Grenaa Marineforening.
Foreningen har søgt og modtaget 327.000 kroner, som skal understøtte deres buddy-gruppe, som er et hold på syv mand, der er blevet uddannet i at hjælpe udsatte ældre personer, herunder marineveteraner med PTSD.
- Vi kan køre ud og give folk livsmod og en lille pakke. Vi henvender os typisk til dem, der er hjemmeisolerede, udsatte og enlige. Mange af dem har det rigtig skidt. De er alene, og der er ikke nogen, der ringer til dem, siger Peter Schack Poulsen, der er bestyrelsesmedlem i Grenaa Marineforening og en del af buddy-gruppen.
Kører ud med pakker og snakker
Kontakten til de udsatte vil dels ske som opsøgende arbejde, men folk kan også ringe på en døgnåben vagttelefon eller blive henvist af kommunen.
Og allerede i går var foreningen ude med pakker med blandt andet håndsprit og blomsterbuketter til de borgere, der har brug for ekstra støtte for tiden.
Udover et besøg er det også muligt at få en telefonsamtale eller en mail fra en uddannet buddy.
- Der er mange, der i deres langvarige isolation og ensomhed har praktiske og psykiske problemer, de døjer med, herunder bare et ønske om at tale med en, der er god til at lytte. Det er her, en buddy kan gøre en forskel, siger Peter Schack Poulsen fra Grenaa Marineforening og slutter:
- Personen er ikke psykolog men ekspert i at lytte sig ind til problemet, som den enkelte ofte ikke selv kan se en løsning på. Kontakten og selve dialogen sker selvfølgelig med stor fortrolighed.
Overblik over, hvilke andre østjyske foreninger der har fået del i akutpuljen
Blå Kors Skannerup – 92.850 kr.
Et rusfrit bosted for mennesker fra 35 år, der har haft et mangeårigt forbrug af rusmidler. Organisationen modtager en donation til udendørs træningsredskaber, som vil give mulighed for at vedligeholde den nødvendige fysiske træning for beboerne, give dem frisk luft og motion samt en anledning til at komme ud af værelserne - samt til tablets: Med tablets kan beboerne hjælpes med at have fællesskaber virtuelt.
Selvhjælp Skanderborg – 43.515 kr.
En forening, der arbejder med selvhjælpsgrupper for børn, unge og voksne, der befinder sig i en svær livssituation. Foreningens aktiviteter er midlertidigt lukket på grund af corona-krisen og modtager derfor en donation til telefonlinjen "En at tale med", hvor frivillige matches med borgere med behov for én at tale med.
Lektiehjælp, Langkærparken – 43.000 kr.
Lektiehjælpen foregår fysisk i Langkærparkens Bydelshus placeret centralt mellem bebyggelsen og Tilst Skole, hvor 75 pct. af Langkærparkens børn går i skole. Lektiecaféen drives i et samarbejde mellem den boligsociale helhedsplan og Dansk Flygtningehjælp. Lektiecaféen modtager en donation til at ansætte en ekstra koordinator 16 timer om ugen frem til ultimo juni 2020.
FrivilligCenter Favrskov – 34.780 kr.
Under corona-krisen har centeret etableret Facebookgruppen "Mødestedet" for brugere, der er psykisk sårbare. I takt med at corona-krisen trækker ud, bliver det mere og mere udfordrende at vedligeholde den daglige drift ved siden af Mødestedet. Mødestedet modtager derfor en donation, der er øremærket ansættelsen af en tidligere projektansat, PR samt forplejning og materialer, der kan leveres til deltagernes hjem ifm. aktiviteter som morgengymnastik og banko.
Hjælp til hjemløse, Aarhus – 24.000 kr.
Hjælp til Hjemløse har til formål er at hjælpe hjemløse og udsatte i Aarhus by. Det sker primært gennem gadearbejde og systematiske besøg på 20 væresteder, bosteder og herberger, hvor der uddeles mad og fornødenheder. Corona-krisen betyder, at organisationen ikke kan udføre gadearbejdet, men besøgene til væresteder, bosteder og herberger fastholdes ligesom kontakten med hjemløse og udsatte. Udfordringen i den nuværende situation er, at organisationen ikke længere får overskudsmad og ikke får leveret fornødenheder, som den plejer. Indtil videre i denne periode er indkøb derfor finansieret af midler fra medlemmer og gaver, men disse midler rækker ikke - og organisationen modtager derfor en donation fra TrygFonden.
Familienetværk Horsens - 10.696 kr.
Et familienetværk for 20 udsatte familier fra sociale boligområder i Horsens med fællesspisning to gange om måneden med aktiviteter for børnene. Der er 15 frivillige. Under corona-krisen bevarer de kontakten til familierne gennem Facebook og Facetime, men også gennem opringninger til familierne. Foreningen modtager en donation til tre mobiltelefoner og en bærbar computer.
Gallo Kriserådgivning, Aarhus – 5.000 kr.
Gallo Kriserådgivning har 30 faste værestedsgæster bosat i og omkring Aarhus. Mange af deres faste gæster har ikke mange penge, kan ikke overskue madlavning og er vant til at få en stor del af deres måltider for små penge i værestedet. Gallo modtager en donation, så de kan forsøde situationen en smule for brugerne: med chokolade, kaffe eller et hjemmelavet måltid mad til at komme igennem hverdagen alene.
Kilde: Trygfonden