Dukker i vandet og helikoptere i luften: Bare rolig, det er en øvelse

Undrer du dig over helikoptere og ekstra mange skibe ud for Grenaa, er forklaringen her.

Selvom navnet SAREX 1-2022 måske ikke siger dig noget, kan det være svar på din undren.

Det er nemlig navnet på en redningsøvelse, som Søværnet afholder med skibe på havet, dukker i vandet og helikoptere i luften ud for Grenaa. Så hvis skibe og figuranter, der ligner, de er i nød, fanger dit blik de næste tre dage, er det forklaringen. 

- Den slags øvelser afholder vi regelmæssigt, og det gør vi for hele tiden at holde os skarpe på de kompetencer, som man skal have, for at vi kan redde nødstedte. For den dag, hvor der er brug for os i en virkelig situation, skal vi kunne tingene på rygraden og reagere med det samme, siger lederen af øvelsen, kaptajnløjtnant Maria Kierulf Bisgaard, i en pressemeddelelse.

Myndigheder i massevis

Der deltager både Søværnets egne patruljeskibe og et miljøskib, redningsbåde fra Kystredningstjenesten, en redningshelikopter, fly og skibe fra Hjemmeværnet, Politiet, brandberedskabet, ambulancer og den pre-hospitale indsats fra Region Midtjylland, Fiskeristyrelsen og mange andre, og øvelsen skal også øve samarbejdet mellem de mange myndigheder.

Øvelserne er lavet efter deltagernes ønsker, så alle lærer noget, forklarer kaptajnløjtnanten.

- Alle skal arbejde sammen, både internt på egen enhed og i forhold til de øvrige øvelsesdeltagere. Bagefter evaluerer vi sammen, for at alle kan lære af det, siger Maria Kierulf Bisgaard.

Der bliver eksempelvis kaster dukker i vandet som nødstedte, der skal findes og reddes. Levende mennesker bliver også sminket med forskellige skader. 

- Samtidig simulerer vi også forskellige havarier på vores to målskibe. Vi har mange forskellige myndigheder med i øvelsen, og jeg glæder mig til at afprøve samarbejdet og kommunikationen i øvelsen, siger Maria Kierulf Bisgaard.