Julegudstjenesten er reddet: Kirken rykker i telt

I Grundfør ved Hinnerup har kirken opstillet et stort telt for at kunne byde så mange som muligt indenfor til gudstjeneste juleaften.

Normalt valfarter danskerne i kirke den 24. december.

Det går bare ikke i år, hvor mange mennesker, siddende tæt sammen strider med de gode coronadyder i de små østjyske kirker.

Men i Grundfør ved Hinnerup har de fundet en løsning og på rekordtid "bygget" en ny kirke for at få plads til alle.

De har nemlig opsat et telt nær Grundfør kirke, hvor der den 24. december vil blive afholdt syv julegudstjenester med plads til 90 mennesker ved hver:

- Vi vil selvfølgelig gerne have, at der kan komme flere folk i kirke, og den eneste måde vi kan gøre det på, det er at holde flere gudstjenester og sørge for, at der er mere plads, siger Kjeld Nielsen, sognepræst ved kirken i Hinnerup, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kirkegængerne skal booke plads på forhånd – hver familie hver for sig. I kirketeltet er der sørget for, at der kan holdes afstand mellem familierne.

Normalt valfarter vi i kirke den 24. december - det går bare ikke i år, hvor mange tæt samlet strider med de gode coronadyder i mange små kirker. Men i Grundfør ved Hinnerup har de fundet en løsning og på rekordtid "bygget" en ny kirke for at få plads til alle.

Anderledes udsmykning på vej

Teltkirken har et alter, den har et våbenhus, og snart er der også kunst på væggen. I dag blev Kjeld Nielsen præsenteret for kunstneren, Morten Tropps bud på en udsmykning af kirketeltet:

- Det er jo en anderledes situation, vi er i. Det er en anden verden, og det er det, det taler ind i, lød reaktionen fra Kjeld Nielsen på de foreløbige planer.

Jeg synes, det er lærerigt. Når nu corona er givet, så synes jeg, at det har givet en god anledning til at prøve noget nyt, lyder det fra Kjeld Nielsen, sognepræst ved kirken i Hinnerup.
Jeg synes, det er lærerigt. Når nu corona er givet, så synes jeg, at det har givet en god anledning til at prøve noget nyt, lyder det fra Kjeld Nielsen, sognepræst ved kirken i Hinnerup.

Morten Tropp arbejder løbende på at få det alternative kirkerum klar til juleaften:

- Jeg ved, at jeg vil udsmykke gavlen, og jeg ved, at jeg vil bygge en stald. Helt præcist hvad der skal med at motiver, det har jeg ikke låst mig fast på endnu. Det er så anderledes fra alt det, vi normalt forbinder med kirke, siger Morten Tropp til TV2 ØSTJYLLAND.

I kirketeltet er der allerede opsat et alter.
I kirketeltet er der allerede opsat et alter.

Dengang vi holdt jul i et telt

Teltkirken er i første omgang blevet brugt til konfirmationer, men nu er den altså også ved at være juleklar. Til stor glæde for menighedsrådsformanden i kirken i Hinnerup:

- Lige i år er det så ekstraordinært, at vi også kan skabe nogle ekstraordinære julearrangementer, som folk kan huske og sige: Det var dengang, vi holdt jul i teltet. Det er jeg faktisk rigtig glad over, at vi har fundet på, siger Bent Engelbrecht, der er menighedsrådsformand.

Den 24. december vil der blive afholdt syv julegudstjenester med plads til 90 mennesker ved hver. Kirkegængerne skal booke plads, og der vil være afstand mellem familierne.
Den 24. december vil der blive afholdt syv julegudstjenester med plads til 90 mennesker ved hver. Kirkegængerne skal booke plads, og der vil være afstand mellem familierne.

Coronarestriktionerne rammer naturligvis ikke kun i Hinnerup.

Overalt i Aarhus Stift har de lokale præster travlt med at finde ud af, hvordan julen kan afvikles på en genkendelig og corona-sikker måde. 

Torsdag skal biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen mødes med præster fra hele stiftet og udvikle på ideer til, hvordan julen alligevel kan fejres meningsfuldt i kirken:

- Der er jo rigtig mange, der kommer i kirken juleaften, og derfor vil vi gerne have så mange som muligt med. Det bliver sjovt og festligt med julegudstjeneste i et telt eller en hal, men det er selvfølgelig ikke det samme som at komme i kirken, som man plejer, siger Henrik Wigh-Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Se interviewet med biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, her.