Er julen aflyst? Fem ting, du skal overveje, når du lægger planer for julen

I lyset af stigende smittetal indførte regeringen fredag aften nye restriktioner for at få styr på spredningen af coronavirus.

Der er stigende smittetal, nye coronarestriktioner og to måneder til jul.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede aflyst de traditionelle julefrokoster, og på pressemødet fredag aften sagde hun, at det er for tidligt at sige noget om endnu, men at hun håber, at danskerne kan komme til at holde jul.

Udover sænkning af forsamlingsforbud fra 50 til 10 personer, blev der også indført krav om mundbind flere steder. Få hele overblikket over de nye anbefalinger og restriktioner her.

Men mange danskere er allerede nu i gang med at invitere julegæster og planlægge juledagene, så hvordan skal man forholde sig til coronavirus, når man lægger sine planer for julen?

Indtil videre gælder forsamlingsloftet på ti personer i fire uger - altså indtil 22. november - men det er meget sandsynligt, at det bliver forlænget eller strammet yderligere, vurderer Nina Weis, der er professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Jeg tror ikke, at vi har knækket kurven om fire uger, siger hun.

Hun mener, at danskernes adfærd den kommende tid bliver afgørende for, hvilke restriktioner, der kommer til at gælde hen over jul og nytår. Men at det - som det ser ud nu - er realistisk, at danskerne kan komme til at holde jul nogenlunde, som de plejer.

- Hvis vi skal komme i nærheden af at holde jul, som vi vil, skal vi stramme an, uanset om vi alle er coronatrætte, siger hun.

Afhængig af hvordan smittespredningen udvikler sig den kommende tid, kan der være nogle juletraditioner, som vi nok bliver nødt til at justere lidt på. Det kan for eksempel være at tilbringe noget af den tid, vi er sammen, udendørs i stedet for at sidde samlet om bordet i mange timer, lyder det fra Nina Weis.

Nina Weis og Christian Wamberg, der er overlæge på Bispebjerg Hospital, giver her deres bud på, hvordan man kan planlægge jul med coronavirus som gæst.

​1. Hvor mange kan man invitere?

2. Hvad skal man være særligt opmærksom på?

3. Hvad med de ældre familiemedlemmer?

4. Kan man synge og holde i hånd omkring juletræet?

5. Hvad med julegudstjenesten?