Konfirmand: - Vigtigst, at jeg selv synes, jeg ser godt ud

Tøjet ligger i toppen af listen, når det kommer til spørgsmålet om, hvad der er vigtigst for konfirmanderne

01:49

Hvornår er det egentlig man bliver voksen? Og hvordan føles det at stå på kanten til sin konfirmation? Fem unge fra Lisbjergskolen forholder sig til netop de spørgsmål i denne video.

Inden længe bliver det nyeste kuld af konfirmander udklækket, og særligt én ting er vigtig for de unge forud for - og på - deres store dag:

At tøjet er det helt rigtige.

- Når det er sådan en speciel dag, så må man gerne tænke: "Ej, jeg var så glad, fordi jeg følte mig så flot," siger Frida Buhl Jensen.

Tøjet behøver ikke at være dyrt

I gennemsnit bruger hver konfirmand 2910 kroner på tøj og sko til sin konfirmation. Det viser nye tal, som Nordea har fået lavet af Gallup. 

Jeg skal bare konfirmeres i noget, jeg kan lide

Malthe Brøgger Sejthen

Men ifølge flere af de kommende konfirmander på Lisbjergskolen nord for Aarhus behøver tøjet nødvendigvis ikke at koste meget for at være det rigtige. 

- Det skal selvfølgelig være fint, fordi det er en speciel dag, men jeg skal bare konfirmeres i noget, jeg kan lide. Prisen har ingen betydning, siger Malthe Brøgger Sejthen. 

- Det vigtigste er bare, at jeg selv synes, at jeg ser godt ud. Så er alt andet ligegyldigt, siger Marie Tuft Duus, der ligesom Frida Buhl Jensen og Malthe Brøgger Sejthen skal konfirmeres i maj.

Malthe Brøgger Sejthen og Maria Tuft Duus fra 7. klasse på Lisbjergskolen.

Genbrug er blevet in

Birthe Linddal Hansen er sociolog og fremtidsforsker, og ifølge hende er der sket et skift i måden, hvorpå både konfirmander og deres forælder forholder sig til konfirmationen i dag sammenlignet med tidligere.

Lige siden, jeg var lille, har jeg drømt om, at det skulle være en kjole med strut, og at jeg skulle føle mig som en prinsesse

Frida Buhl Jensen

- Der er en stor åbning for, at man godt kan gøre det på en anden måde idag. Det, at der ikke længere er en fast måde at holde konfirmation på, gør, at det er tilladt at lave konfirmationer, som er billigere, siger Birthe Linddal Hansen og fortsætter:

- Genbrug er for eksempel et hit i øjeblikket, og det er rigtig cool, at alting ikke skal være perfekt.

Læs også Ny konfirmations-trend: Genbrug er et hit

Ud af de fem kommende konfirmander, vi talte med på Lisbjergskolen var ingen afvisende over for tanken om genbrugstøj til konfirmationen. De var alle enige om, at så længe tøjet føles, som det rigtige, så er det ligegyldigt, hvad det har kostet.

- Lige siden, jeg var lille, har jeg drømt om, at det skulle være en kjole med strut, og at jeg skulle føle mig som en prinsesse, siger Frida Buhl Jensen. 

Frida Buhl Jensen har i mange år forestillet sig og gjort sig tanker om præcis, hvordan hendes konfirmation skal være.

Donér dit brugte konfirmationstøj

Skal du eller har du et barn, der skal konfirmeres inden længe, og er I ikke interesserede i at spendere uanede mængder af penge på det rette outfit til den store dag? 

TV2 ØSTJYLLAND har lavet en online byttebørs, hvor I enten kan donere brugt konfirmationstøj eller kvit og frit få fingrene i andres. Byttebørsen finder du på følgende hjemmeside: www.konfirmandshop.dk.

Læs også TV2 ØSTJYLLAND laver byttebørs for konfirmationstøj

Mange har allerede doneret til siden, men vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere til at bidrage.