Ny konfirmations-trend: Genbrug er et hit

Josefine har doneret sin brugte konfirmationskjole til genbrug, og hun er ikke den eneste, der bidrager til trenden

Efter ti år bag lukkede skabsdøre skal Josefine Raunkjærs konfirmationskjole have et nyt liv.

- Jeg får ikke glæde af den mere. Man hopper ikke lige i sådan en hvid konfirmationskjole igen, siger Josefine Raunkjær.

quote Jeg kunne godt have solgt kjolen og have fået et lille beløb for den

Josefine Raunkjær

Da beslutningen om at skille sig af med kjolen var truffet, tog det ikke lang tid for Josefine Raunkjær at komme frem til, hvordan det skal ske. Den skal doneres til genbrug.

- Jeg kunne godt have solgt kjolen og have fået et lille beløb for den, men jeg vil hellere det symbolske i at kunne hjælpe andre, siger Josefine Raunkjær.

Josefine Raunkjær har valgt at donere sin brugte konfirmationskjole til en online byttebørs, der kan findes på: konfirmandshop.dk
Josefine Raunkjær har valgt at donere sin brugte konfirmationskjole til en online byttebørs, der kan findes på: konfirmandshop.dk

Genbrug er cool

Ifølge sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen benytter flere og flere sig af at donere til og handle med genbrug. Det er nemlig blevet langt mere acceptabelt, end det har været tidligere.

quote Fordi, vi har haft et forbrugersamfund i mange år, er der mange gode effekter derude.

Birthe Linddal Hansen

- Generelt set er genbrug et hit i øjeblikket, og det er rigtig cool, at alting ikke skal være perfekt, og at man kan mixe med ting fra tidligere tider, siger Birthe Linddal Hansen og fortsætter:

- Fordi, vi har haft et forbrugersamfund i mange år, er der mange gode effekter derude.

Birthe Linddal Hansen har i mange år arbejdet med at forstå og analysere de forandringer, der sker i samfundet
Birthe Linddal Hansen har i mange år arbejdet med at forstå og analysere de forandringer, der sker i samfundet

Sociale medier gør det mere populært

For at støtte op om bæredygtighed og give en mulighed til dem, der enten ikke vil bruge mange penge på konfirmationstøjet, eller som blot er vilde med genbrug, har TV2 ØSTJYLLAND på websitet konfirmandshop.dk oprettet en byttebørs.

Her kan man hurtigt og nemt donere sit brugte konfirmationsoutfit og gratis få fingrene i andres. Det er her, Josefine Raunkjær har valgt at donere sin kjole, og man kan stadig nå at blive den heldige ejer af den.

- Det er en rar fornemmelse, at man kan være med til at hjælpe andre med at få den dag, de drømmer om. Og det er jo fantastisk, hvis min kjole kan ende med at blive en andens drømmekjole, siger Josefine Raunkjær.

Ifølge Birthe Linddal Hansen er det især på grund af sociale medier og websites som ovenstående, at genbrug er blevet in.

- Det har gjort, at folk har fået meget nemmere ved at give og få, og det får automatisk flere til at benytte sig af det, hvilket bidrager til følelsen af, at det er helt ok at handle genbrug, siger hun.

Konfirmation er en dyr fornøjelse

Når de næste konfirmander springer ud til april og maj, er det ti år siden, Josefine Raunkjær sidst havde sin konfirmationskjole på.

- Når jeg tænker tilbage, var det en dag, hvor jeg blev fotograferet op og ned og fra alle vinkler, men jeg synes, det er ærgerligt, at tøjet blev hejst op til at være så stort, siger Josefine Raunkjær.

Josefine Raunkjær på sin konfirmationsdag for ti år siden
Josefine Raunkjær på sin konfirmationsdag for ti år siden

Tal, som Nordea har fået lavet af Gallup, viser, at tøj og sko til konfirmationen i gennemsnit koster 2910 kroner pr. konfirmand.

Selvom genbrug vinder frem og er blevet mere accepteret, betyder mærketøj stadig meget for nutidens konfirmander, men ifølge Birthe Linddal Hansen er der en udvikling på vej, som allerede er til at få øje på hos mange konfirmander.

- Der er en stor åbning for, at man godt kan gøre det på en anden måde. Det, at der ikke længere er en fast måde at holde konfirmation på, gør, at det er tilladt at lave konfirmationer, som er billigere, siger Birthe Linddal Hansen.

ole thomsen koncerndirektør region midtjylland

Strejke udsætter operationer: Ventelisten kan strække sig langt ind i 2022

sygeplejerske sygeplejersker sygehus hospital

Detaljeret overblik: Her strejker sygeplejerskerne i Østjylland

Breaking
ARoS Your Rainbow Panorama regnbue kunstmuseum Aarhus aarhusgenre aarhusmidtby Aarhus Midtby aarhusvue

liveblog COVID-19 LIVE: Vaccineplan skrider igen: Sidste østjyder forventes først vaccineret i slut-september

AUH Aarhus Universitetshospital Skejby Sygehus hospital supersygehus

Halvdelen af sygeplejerskerne på nyreafdeling strejker

20210411-113651-L-1920x1079we

Mandag ophæves mange restriktioner: Disse gælder dog stadig

20210507-155609-L-1920x1079we

Sygeplejersker afviser overenskomst: Strejke på vej over hele landet

Dagens mest læste