Fond donerer 1,4 mia.: Nyt diabetescenter på vej i Aarhus

Novo Nordisk Fonden har bevilget 1,4 milliarder kroner til øget diabetesindsats i Aarhus

Diabetikere i Region Midtjylland og Region Syddanmark får inden for en overskuelig årrække endnu bedre behandlingstilbud i henholdsvis Aarhus og Odense.

Novo Nordisk Fonden har nemlig bevilget 1,4 milliarder til hver af de to regioner. Pengene er øremærket til oprettelsen af to diabetescentre. 

- Diabetes er først og fremmest en plage for dem, der bliver ramt. Sekundært er sygdommen imidlertid også en hård belastning for sundhedsvæsenets økonomi, fordi behandling og komplikationer ofte strækker sig over mange år. Diabetes respekterer ingen grænser, og derfor giver det god mening at prøve nye ambitiøse alliancer i kampen, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S) fra Region Midtjylland.

Aftalen om Steno Diabetescenter Aarhus omfatter blandt andet et moderne byggeri ved Aarhus Universitetshospital.

Her skal man ikke blot tilbyde behandling, men også forske og uddanne, ligesom den forebyggende indsats skal styrkes.

I 2015 var der 56.056 personer med diabetes i Region Midtjylland
I 2015 var der 56.056 personer med diabetes i Region Midtjylland Foto: Region Midtjylland

- Novo Nordisk Fondens ambition er at bidrage til, at Danmark kan tilbyde verdens bedste forskningsbaserede behandling inden for diabetes.

- Målet er, at de mennesker, der har sygdommen, skal leve længere og bedre, og at færre danskere skal have diabetes, siger Sten Scheibye, der er bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.

Nyt diabetescenter klar i 2022

Byggeriet af begge centre startes allerede næste år og forventes at være færdigbygget i 2022. De skal årligt tage imod mellem 8000 og 9000 patienter.

Fakta om Steno Diabetes Center Aarhus

- Vi vil gerne understrege, at vi via centret styrker forskning og behandling, der hvor patienterne er – uanset om det er på et regionshospital eller i det kommende center i Aarhus, siger Bent Hansen.

Fonden har allerede bevilget knap tre milliarder til et diabetescenter i København, og bestyrelsen har også godkendt visionsoplæg til tilsvarende centre i Region Nordjylland og Region Sjælland.

Novo Nordisk Fonden får sine penge fra Novo A/S, der både har store aktieposter i Novo Nordisk og Novozymes, men også investerer i andre virksomheder.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end 10 milliarder kroner.