Stor undersøgelse slår fast: Kaffedrikkere lever længere

Kaffe nedsætter risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme, fastslår aarhusiansk forsker

Kaffedrikkere lever længere end folk, der ikke drikker kaffe.

Mænd, der drikker blot en enkelt kop kaffe om dagen, lever i gennemsnit tre måneder længere end dem, der ikke drikker kaffe. Kaffedrikkende kvinder lever én måned længere.

Det er det markante budskab i den største undersøgelse nogensinde af kaffedrikkeres helbred. Undersøgelsen har fulgt 700.000 mennesker, blandt andet i Danmark, over 16 år og er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

De mange testpersoner fra USA og 10 europæiske lande har det til fælles, at de ved undersøgelsens start drak kaffe hver eneste dag.

Har haft en positiv effekt

16 år senere kunne forskerne se, at de europæiske kaffedrikkere i løbet den periode havde haft 7 til 12 procent lavere risiko for at dø for tidligt end den del af befolkningen, der ikke drak kaffe.

Kaffen har tilsyneladende en positiv effekt, der formindsker risikoen for en række sygdomme.

Den står på cappuccino, café latte, espresso og cortados, når danmarksmesteren i barista skal findes.
Den står på cappuccino, café latte, espresso og cortados, når danmarksmesteren i barista skal findes. Foto: Casper Christoffersen

- Vi ved, at der hos folk, der drikker kaffe, er en 25 procents nedsættelse af risiko for at få diabetes, men også en betydelig nedsættelse af risikoen for Parkinsons sygdom. Af de store sygdomme kan man sige, at hjertekarsygdomme og slagtilfælde også er reduceret hos dem, der drikker en del kaffe, siger forskningsoverlæge Kjeld Hermansen fra Aarhus Universitetshospital.

Han har ikke selv været involveret i den store undersøgelse, men har lavet anden forskning på området.

Det er ikke koffeinen

Undersøgelsen viser, at den gavnlige effekt af kaffedrikning er helt uafhængig af, om man drikker almindelig kaffe eller koffeinfri kaffe. Så det er altså andre stoffer end koffeinen, der har den gavnlige effekt. Men hvilke stoffer det er, er stadig en gåde. Nogle forskere mener, at det er antioxidanter i kaffen, der beskytter mod sygdommene.

- I kaffe er der cirka 200 bioaktive stoffer, som influerer på hele kroppen, og der kan være alle mulige sammensætninger i de forskellige stoffer, siger Kjeld Hermansen.

Kaffens gavnlige effekter på helbredet bliver naturligt nok godt modtaget hos danskerne, der er et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden. Faktisk er Danmark nummer fire på listen over kaffedrikkende nationer, efter Finland, Østrig og Sverige.

quote Vi ved, at der hos folk, der drikker kaffe, er en 25 procents nedsættelse af risiko for at få diabetes.

Kjeld Hermansen, forskningsoverlæge

En af dem, der holder Danmark højt på den liste, er førtidspensionist Jan Jepsen, som TV 2 mødte på rastepladsen ved Ejer Bavnehøj. Her tog han en pause på rejsen med – ja – en kop kaffe. Og det er også hans personlige erfaring, at kaffen er godt for helbredet:

- Min familie har alle sammen drukket kaffe, og de er blevet over 90, siger Jan Jepsen.

20210415-173225-L-1920x1280we

Forsamlingsloft, stadiontilskuere og idræt: Aftale rykker genåbning frem

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

forår vinter blomster

Nu kommer forårsvarmen

Lige nu
øl alkohol bar værtshus fadøl

liveblog Ministerie bekræfter: Værtshuse og barer åbner også

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

Dagens mest læste