Nu kører kopikrigen igen: Vil have 40 millioner af Bitz

Mandag begynder endnu et kapitel i den langvarige, juridiske strid mellem keramiker Kasper Würtz og Christian Bitz.

I maj tabte den kendte ernæringsekspert Christian Bitz en retssag om ophavsret til keramikeren Kasper Würtz. 

Mandag mødes de to parter igen i retten, denne gang kræver keramikeren 40 millioner kroner i kompensation fra Christian Bitz og virksomheden F & H A/S for at have krænket ophavsretten til stel produceret i Christian Bitz' navn, selvom designet var en kopi af Kasper Würtz'. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hans advokat Johan Løje, inden sagen begynder mandag i Sø- og Handelsretten. 

Han har tidligere udtalt, at det i første omgang handler om at få F & H A/S og Christian Bitz til at dokumentere, hvor meget de har solgt af det stel, der er blevet kopieret. 

- Vi skal i første omgang have modparten til at dokumentere, hvad der er solgt af kopiprodukter, sagde advokat Johan Løje i oktober til Ritzau. 

Mail afslørede kopiering

Retssystemet har allerede fastslået, at F & H A/S og Christian Bitz krænkede Kasper Würtz' ophavsret. Også markedsføringsloven blev overtrådt, fastslog Østre Landsret i en dom i maj.

Selskabet og Christian Bitz har bevidst "tilstræbt af efterligne Würtz' værker", hedder det blandt andet.

Christian Bitz var tidligere et stort navn på dansk tv, men i dag er hans navn forbundet med kopisagen.
Christian Bitz var tidligere et stort navn på dansk tv, men i dag er hans navn forbundet med kopisagen. Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix

Under sagen kom det frem, at F & H A/S i en mail havde bedt en kinesisk producent om at "komme så tæt på som muligt".

Krænkerne skal ifølge dommen trække kopiprodukter tilbage fra forhandlere og andre. Desuden skal lageret destrueres. Og endelig skal de i et landsdækkende livsstilsmagasin offentliggøre dommen.

Endnu en kopisag på vej 

F & H A/S og Bitz ønskede at bringe slagsmålet helt til tops i retssystemet, men i slutningen af september kom det frem, at Procesbevillingsnævnet har sagt nej til ansøgningen om adgang til Højesteret.

Næste akt består nu som nævnt i at få fastsat erstatningen.

I øvrigt har keramikeren Kasper Würtz anlagt endnu en sag om påstået kopiproduktion mod de nu dømte. Den handler blandt andet om et stel i hvid glasur.

- Det krænker ifølge vores opfattelse endnu mere, siger advokat Johan Løje.

Han oplyser, at de hvide produkter blev markedsført, samtidig med at Sø- og Handelsretten afsagde dom i den første sag, i marts 2020.

Christian Bitz har samtidig sendt et modkrav på tre millioner kroner, fordi han mener, hans brand er beskadiget af Kasper Würtz medvirken i DR-programmet Kontant. 

Sø- og Handelsretten afsætter dom i slutningen af januar 2023.