For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

Ældre borgere har svært ved at gennemskue bookingsystemet til coronavaccination. Derfor er man lige nu en uge efter tidsplanen.

Hver dag står vaccinationscentrene i Region Midtjylland med ledige tider. Det skyldes, at de ældre i målgruppen ikke formår at bestille tid via det fælles bookingsystem.

- Det har givet rigtig mange frustrationer for vores ældre medborgere, siger Peter Sørensen (S), der er borgmester i Horsens kommune.

Den nuværende målgruppe for vaccinerne er personer over 65 år, der modtager støtte og pleje i hjemmet. De får muligheden for at blive vaccineret i e-boks, og herefter skal man så bruge sit NemID til at booke en tid.

Og det er den proces, der har vist sig at være for snørklet for målgruppen.

- Vi har forsøgt at hjælpe så godt vi kunne. Der er en hotline, man kan ringe til – men det ændrer - ikke ved, at når folk skal bruge NemID og booke en tid, har det været rigtig svært for mange, siger Peter Sørensen.

Digitale brevkasser og Nem-ID er måske ikke helt så lige til, når man tilhører den ældre del af befolkning. Og det får nu konsekvenser for vaccineudrulningen, hvor man oplever for mange ledige tider, der forsinker processen. Mange ældre medborgere ser nemlig ikke deres digitale invitation til vaccinering og møderderfor slet ikke op i vaccinationscentrene.

Bagefter tidsplanen

Det er ikke kun et problem i Horsens. I Randers oplyser ledende overlæge Bent Windelborg Nielsen til DR, at det kun er omkring 80 procent af vaccinerne, der bliver givet til målgruppen.

Og på Facebook opfordrer Aarhus Universitetshospital også til, at man holder særligt godt øje med sin e-boks.

Den nuværende situation gør nemlig, at hele processen forsinkes.

- Vi er vel – skønner jeg – en uge bagud med at få vaccineret gruppen over 65 år, fordi de simpelthen ikke dukker op i det omfang, vi havde regnet med, siger Ole Thomsen, der er koncerndirektør hos Region Midtjylland.

Det betyder dog ikke, at vaccinerne går til spilde.

- Hvis der er borgere, der ikke dukker op, og vi har vacciner, bruger vi dem på frontlinjemedarbejdere. Intet går til spilde, men vi vil helst vaccinere borgerne i målgruppen, siger koncerndirektøren. 

Morten Østergaard

Morten Østergaard genopstiller ikke ved næste valg

Mia Brøgger

Ny overraskelse en gang i måneden: Mia er en af de første tilmeldte

Thomas Krysiza

play Kommune trækker i land: Vil alligevel ikke tage døgnhjælp fra Thomas

Pia Ebdrup ny

play Pias tænder smuldrer væk - har fået regninger for 150.000 kr.

Ilva Lars Larsen møbler møbelkæde kæde butik logo IDdesign

Store butikker skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde

img_0509.jpg

Efterskoleelever strejker: Stine vil have garanti for genåbning