Folkekirker tænker kreativt: Sådan kan vi alle komme i kirke til jul

Flere østjyske kirker har tænkt kreativt for at sikre, at alle kan komme til julegudstjeneste den 24. december. I Gangsted ved Horsens er den rykket i den lokale sportshallen.

Julegudstjenester hører julen til, og de mange Østjyske folkekirker er netop juleaften rigtig ofte fyldt til sidste sæde.

Julen er derfor normalvis det største lyspunkt på året for kirkerne, men i år er julegudstjenesterne også forbundet med en stor hovedpine.

De gældende corona-restriktioner gør nemlig, at der langt fra er plads til så mange i kirken, som der plejer, og det har fået flere østjyske kirker til at tænke kreativt.

En af de kirker, der for alvor kan mærke presset, er Gangsted Kirke ved Horsens. Her har de været nødt til at spærre hver anden række siddepladser af.

Normalvis kan der værre 120 mennesker i Gangsted Kirke, men under corona-pandemien må der ikke være mere end 40 i kirken ad gangen.

De er altså de helt nede på en tredjedel af deres normale kapacitet i Gangsted Kirke, men det skal ifølge Provst i Horsens Provsti, Annette Brounbjerg Bennedsgaard, ikke stoppe dem i at sprede guds ord til danskerne den 24. december.

- Vi vil gerne sikre, at dem, der gerne vil til julegudstjeneste, allesammen kan finde en plads, siger Anette Brounbjerg Bennedsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Mange steder er antallet af gudstjenester øget. Man skal booke plads online eller mundtligt. Gudstjenester bliver flyttet til blandt andet sportshaller, telte eller udendørs, og der er også lavet online-gudstjenester.
Mange steder er antallet af gudstjenester øget. Man skal booke plads online eller mundtligt. Gudstjenester bliver flyttet til blandt andet sportshaller, telte eller udendørs, og der er også lavet online-gudstjenester.

Gudstjeneste rykker i sportshallen

For at få plads til så mange som muligt har man i Gangsted Kirke besluttet at rykke gudstjenesterne ud af guds hus og ind i den lokale sportshal.

Og selvom det umiddelbart kan lyde som en flad fornemmelse og ikke særlig stemningsfuldt, så er det ikke sådan præsten ser på det.

- Den store teolog Karl Barth sagde engang, at kirken er der, hvor mennesker mødes. Og det er også vores tilgang med den her idé. Det er ikke bygningen, der er det afgørende juleaften, men derimod budskabet, siger præst i Gangsted Kirke, Troels Bering, til TV2 ØSJYLLAND. 

De har desuden også valgt at optage en af gudstjenesterne, så folk selv kan vælge, om de foretrækker en fysisk gudstjeneste i sportshallen eller om de hellere vil gå digitalt i kirke.

- Den kommer både til at være online på YouTube, hvor vi lægger den op, men vi har også indgået en aftale med lokal-tv i Horsens om, at de sender vores julegudstjeneste fem gange i løbet af juleaften, siger Troels Bering.

VIDEO: For mange danskere er det vigtigt at komme i kirke juleaften. Men corona-restriktioner gør, at der bliver plads til færre, og at kirkerne må tænke kreativt med begreber som onlinebooking, telte og salmefri gudstjenester. Indslaget er fra 30. november 2020.

Sang eller ej?

Et andet af de spørgsmål, som folkekirkerne har skulle tage stilling til er, om der skal synges til deres julegudstjenester eller ej.

For selvom salmesang er en helt central del af den danske folkekirke, så kan der i netop denne tid være en fordel i at droppe de glade julesange til gudstjenesterne den 24. december.

For når der bliver sunget i kirken, skal man overholde et afstandskrav, der hedder to meter, mens der, når der ikke bliver sunget, kun skal overholdes et afstandskrav på en meter.

Hvis der ikke bliver sunget, er afstandskravet 1 meter, men hvis der bliver sunget, er afstandskravet 2 meter.
Hvis der ikke bliver sunget, er afstandskravet 1 meter, men hvis der bliver sunget, er afstandskravet 2 meter.

Ville elske at lave en normal julegudstjeneste

Det er meget forskelligt hvilke tiltag de forskellige kirker tager for at sikre, at så mange danskere som muligt kan holde traditionen i hævd og komme til julegudstjeneste den 24. december.

Men uanset hvilke løsninger man vælger, så bliver det aldrig helt som det plejer, og det er ikke kun kirkegængerne, der ville foretrække en normal julegudstjeneste.

- Jeg havde helst fejret jul for fulde huse med begge kirker fyldt juleaften, med orgelmusik, hygge, gamle danske salmer og et ordentligt forkyndt evangelium. Det havde været absolut det bedste, men når vi nu ikke kan det, så må vi finde det bedste alternativ, siger Troels Bering.

DemensCentrum Aarhus

play Listen over hårdt ramte plejehjem vokser: - Desværre er det ikke vaccinen, der har vundet kapløbet

mikkel_rasmussen_psykiatrilisten.jpg

Psykiatri-Listen i møde tirsdag formiddag: - Jeg håber, der kan være plads til os ved næste valg

Bilka

play Mindre butikker til de store: Vær fair og luk for salg af non-food

Bilka VS detailhandel

play Handelsekspert: Det bliver ikke corona, men dårlig service, der dræber detailhandlen

Gynge

Børn i voldsramte familier er hårdt ramt af nedlukning

def_thumb,50_percent

playEfter masseaflivning: Østjysk dyrepark har lovlige mink