Sofus vil "spærres inde" på sin efterskole

Alle efterskoleelever er lige nu sendt hjem på grund af corona. Men en elev fra Favrskov forstår ikke, hvorfor de ikke kan blive "spærret inde" på skolen.

For 17-årige Sofus Hammershøj fra Favrskov er hans efterskoleophold lige nu på ingen måde, hvad han drømte om.

Han er ligesom resten af landets efterskoleelever sendt hjem på grund af coronasituationen, og dermed foregår både undervisningen og det sociale liv via en skærm.

Han valgte ellers Åbybro Skole i Nordjylland på grund af deres målmandslinje, hvor en tidligere målmand fra fodboldholdet Aab træner eleverne. Men det er der ikke noget af lige nu.  

- Det er hårdt, fordi man mister alt det sociale samvær, man har med sine kammerater og får heller ikke så meget ud af undervisningen, siger Sofus Hammershøj til TV2 ØSTJYLLAND.

I efteråret, da der udbrød corona på de nordjyske minkfarme, fik eleverne på hans skole valget om at tage hjem eller blive på skolen, indtil situationen var stabiliseret. De fleste valgte ifølge skolen at blive. 

quote Det er også en del af det med at være på efterskole, at man skal udvikle sig - og skal kunne hænge sammen uden at have forældre i nærheden

Sofus Hammershøj

Sofus Hammershøj forstår ikke, hvorfor landets efterskoleelever ikke får samme mulighed denne gang.

Blev tæt på en anden måde

- Det fungerede godt for mig, fordi man stadig kunne være sociale, og fik stadig noget ud af skolen og linjefag. Og så bliver man tæt på en helt anden måde, når man ikke kan tage hjem i weekenden, fortæller Sofus Hammershøj.

Og det var ikke kun Sofus Hammershøj, som det fungerede godt for, men derimod langt de fleste. 

- Vi har faktisk gode erfaringer fra Nordjylland. Modellen blev godkendt hele vejen rundt på efterskolerne, siger formanden for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men ideen vil ikke kunne fungere rent praktisk lige nu efter hans mening.

- Lærere, køkkenmedarbejdere og teknisk personale kan ikke isoleres på skolen, men går ind og ud, og dermed kan man ikke lukke boblen, siger efterskoleforeningens formand.

Han synes dog, ideen er rigtig god, og både han og Sofus Hammershøj tror, at det kan være med til at minimere smitte.

Smitter mere derhjemme

- For derhjemme er eleverne måske sammen med flere, siger Torben Vind Rasmussen.

- Lige nu har jeg en ordning med en kammerat fra efterskolen, hvor vi skiftes til at være hjemme ved hinanden to dage. Og vi kan jo hver især være sammen med fem, og det kan alle landets 30.000 elever, så ved at være på skolen, tror jeg, vi kunne mindske smitten, siger den 17-årige efterskoleelev og tilføjer:

- Og det ville jo være godt, da det er blandt de unge, at virussen er vildfaren lige nu. 

Efterskoleforeningen kunne godt forestille sig at indføre modellen fra Nordjylland under genåbningen, men det vil kræve, at de samtidig kan teste personalet ofte.

- Så vi ikke bliver en smittebombe, men derimod kan handle hurtigt, hvis der opstår smitte, siger han.

Eleverne nåede kun at være "spærret inde" på Aabybro Efterskole i knap 14 dage, men Sofus Hammershøj ville være klar på at være der længere tid.

- Det er også en del af det med at være på efterskole, at man skal udvikle sig. Man skal kunne hænge sammen uden at have forældre i nærheden, siger han. 

Slet ikke tidspunktet

Ifølge uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, der desuden er valgt i Østjyllands storkreds, så er det slet ikke tidspunktet at tale om at genåbne eller at løsne op. 

- Det er en ret markant nedlukning, vi har lige. Det er ikke, fordi vi vil det, men fordi sundhedsmyndighederne anbefaler det, og vi tager selvfølgelig ansvaret. Men derfor diskuterer vi ikke åbninger og det at løsne op lige nu. Det handler om at få smitten ned. Vi er på rette vej, men vi er der ikke endnu, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Jens Joel mener ikke, at det er tidspunktet, hvor man diskuterer, hvad der skal åbnes.
Jens Joel mener ikke, at det er tidspunktet, hvor man diskuterer, hvad der skal åbnes. Foto: Niels Christian Vilmann - Ritzau Scanpix

Kontakttallet er tirsdag 0,6. Det vil sige, at 10 smittede sender virussen videre til 6. For den britiske mutation er kontakttallet på 1,16. 

Efterskoleeleverne er indtil videre hjemsendt indtil den 7. februar. 

Daginstitutioner Malling

play Jacob kæmpede for ny daginstitution - nu er der godt nyt

Skærmbillede 2021-05-12 kl. 20.01.55

Advokat svindlede for over en halv million kroner – nu er han dømt

Skærmbillede 2021-05-12 kl. 17.55.41

Debat raser om lempelse af tilsynsregler med dyr

20210209-130632-L-1920x1342we

Nyt kviktestcenter åbner fredag

Lige nu
Moderna-vaccine

liveblog COVID-19 LIVE: 110 personer er blevet fejlvaccineret med Moderna-vaccine

Skærmbillede 2021-05-12 kl. 15.03.17

Se debatten: Hvordan kan biodiversitet og dyrevelfærd hænge sammen?

Dagens mest læste