Wammens første dag på job

Til EU-møde i habitjakke med rødt for

Den tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen var i centrum på sin første arbejdsdag i EU (arkiv)

Danmarks nye europaminister mødte tirsdag op til, hvad han kaldte sin "første rigtige arbejdsdag" iført et bredt smil, et mantra om 'grøn vækst' og en habitjakke med rødt for.

Men hvis det røde for siger noget om, at der gemmer sig en sprælsk rebel i Socialdemokraternes unge politikerkomet, Nicolai Wammen (S), skjulte han det godt på EU's udenrigsministermøde i Luxembourg.

Wammen lagde en kurs som en driftssikker dansk gesandt. Han træder og taler varsomt. Undskylder sin forsigtighed med, at han kun er en uge gammel som minister. Og undgår drevent at udtale sig om ting, han ikke kan eller vil mene noget om.

Da ministeren fra morgenstunden blev bedt om at ridse dagens dagsorden op, brugte han slående enslydende formuleringer over for først danske og siden udenlandske journalister.

- Det er vigtigt, at de 27 lande nu står sammen. Det er ikke tid til sololøb, men til sammenhold, sagde Wammen på dansk og siden engelsk, som læste han op af et manuskript om sin holdning til EU-medlem Slovakiets forestående afstemning om en vigtig del af den økonomiske redningspakke for Grækenland.

Wammen skal som europaminister udfylde en rolle, der på sin vis nok bliver mindre synlig end en klassisk dansk udenrigsminister. Men som i EU's maskinrum bliver langt mere aktiv og indflydelsesrig, fordi europaministeren i modsætning til både Danmarks statsminister, udenrigsminister og økonomiminister under det danske EU-formandskab skal lede en række møder, der skal løse EU's største kriser og sætte ambitionsniveauet for det europæiske samarbejde.