V-borgmestre kritiserer aftale

Finansministeren har afsluttet forhandlingerne med KL, men resultatet vækker ikke begejstring i Venstres bagland

02:01

1 af 2

Kommunerne skal næste år spare én procent på deres budgetter, hvilket svarer til 2,5 milliarder kroner.

Det står fast, efter landets nye finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), fredag afsluttede forhandlinger med kommunerne om deres økonomi for de kommende år.

Resultatet af forhandlingerne skaber ikke begejstring blandt de østjyske Venstre-politikere.

- Mine bekymringer er jo nu, at regeringen vil kræve én procent ind blandt kommunerne, som de så vil have lov til at bestemme over, siger V-medlem af økonomiudvalget i Randers Kommune Anders Buhl-Christensen (V).

Se: Aarhus-kritik af besparelser

- Jeg er ked af, at Venstre nu begynder at blande sig. For de har sådan set været ude at sige, at det er os ude i kommunerne, der skal bestemme, hvordan vi skal bruge pengene.

Bør selv bestemme over midler

Kommunerne får to milliarder kroner af besparelsen tilbage, men først når Folketinget har besluttet, hvad pengene skal bruges til, og det vækker bekymring i Syddjurs.

- Det vil vi benhårdt arbejde på at komme af med, for kommunerne er langt de bedste til at prioritere egne midler, siger borgmester i Syddjurs Kommune Claus Wistoft (V).

Se: V: Aarhus skal ikke være nervøs

Den sidste halve milliard af besparelserne går i en såkaldt lånepulje, som kan komme både Randers og Syddjurs til gavn.

Så selvom der ikke er tilfredshed med forhandlingsresultatet, så kan aftalen godt gå hen og gavne de kommuner, der har økonomiske udfordringer.

Se mere om borgmestrenes kritik af forhandlingsresultatet i tv-indslaget øverst på siden.