Unge vil studere kinesisk

Kinesisk er blevet populært - blandt andet på Aarhus Universitet

Kinas voksende økonomiske og politiske rolle afspejler sig i en voksende interesse blandt danske unge for at lære kinesisk.

Antallet af studerende, der begynder på kinesisk på danske universiteter, er steget med 30 procent fra 2008 til 2010 viser en gennemgang fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

I 2010 begyndte 131 studerende på Aarhus Universitet og de fire øvrige danske universiteter, der udbyder kinesisk. I alt er der nu indskrevet 540 kinesiskstuderende på danske universiteter.

I november 2010 foreslog regeringen, at folkeskoler kan tilbyde kinesisk som tredjesprog med en afgangsprøve i 9. klasse, hvilket vil sidestille faget med fransk og tysk.

Flere skoler over hele landet tilbyder allerede i dag kinesisk. Desuden har 16 gymnasiale uddannelser kinesisk sprogundervisning.

18 gymnasier tilbyder på forsøgsbasis kinesisk som områdestudium, hvor en del af undervisningen er kinesisk sprog, oplyser Undervisningsministeriet.

I 2005 var der ingen danske gymnasiale uddannelser der tilbød kinesiskundervisning.

Fokus på Kina
Ifølge Stig Thøgersen, professor i asienstudier ved Aarhus Universitet, skyldes den stigende interesse for kinesisk sprog det voksende fokus på Kina de seneste år.

- De unge mennesker bliver hele tiden fortalt, at Kina er fremtiden. Desuden er der flere og flere unge, der rejser til Kina og derfor vil studere sproget, siger Stig Thøgersen.

Interessen for Kina og kinesisk sprog vil formentlig blive forstærket med åbningen af Sino-Danish University Center i Beijing i 2013, oplyser den danske ambassade i den kinesiske hovedstad.

Universitetscenteret er et samarbejde mellem det danske Videnskabsministerium, otte danske universiteter og Graduate University of Chinese Academy of Sciences.