Tyven holder ikke ferie

Gode råd til at sikre dit hjem

Foto: Lars Rasborg - Scanpix

Døgnrapporterne fra politiet taler deres tydelige sprog: Indbrudstyvene holder ikke sommerferie. De har travlt med at tømme private hjem, mens ejerne er bortrejst på ferie.

Tirsdagens døgnrapport fra Østjyllands Politi beretter således om indbrud i Ebeltoft, to i AarhusC, Et Aarhus V, på Samsø, i Randers NV, to indbrud i Odder, et i Spentrup og et i Viby. De fleste steder er private huse og lejligheder gennemrodet og værdier er forsvundet.

Desuden er er 14 anmeldelser om tyveri fra biler og lomme/tasketyverier.

Politiet har oplistet en lang række gode råd til feriefolket, der kan mindske risikoen for indbrud:

Tænk som en indbrudstyv - hvor ville en tyv vælge at angribe og opbryde din bolig?

Her får du nogle gode råd:

 • Nabohjælp hinanden. Aftal med dine naboer, familie, venner og andre, som du har tillid til, at de holder øje med din bolig og får den til at se levende og beboet ud, mens du er på ferie. Du kan se på http://www.nabohjælp.dk/, hvad det handler om, og hvordan du kommer i gang.
   
 • Pas på hvad du offentliggør på de sociale medier, om hvor du holder ferie og hvor du tjekker ind. Begræns disse oplysninger til en snæver kreds, som du har tillid til. Hvis din profil er en åben bog kan du risikere, at en tyv planlægger at bryde ind i din bolig, når du er en dagsrejse væk.
   
 • Skab mulighed for "indkig" til din bolig og have fra vejen og naboerne. En tyv vil helst kunne arbejde uset af frygt for at blive anmeldt og anholdt. Det vanskeligste tidsrum for en indbrudstyv er fra han forlader offentlige vej og til han står skjult inde i den bolig som han vil stjæle fra. Hvis man kan gøre det tidsrum så langt, besværligt og synligt som muligt, så der gode chancer for, at tyven går et andet sted hen.
   
 • Flyt lidt rundt på værdifuldt indbo (uden at det virker påfaldende). Der er ingen grund til at udstille de ting, som en tyv gerne vil have fat i. Der er mange holdninger til, om man skal trække gardinerne for eller ej, men hvis man gør det, så kan det skærpe nogle tyves nysgerrighed.
   
 • Ryd op og lav lidt rod! Roderi, der tyder på sløseri, er ofte signal om, at der heller ikke er styr på sikringen. Lidt legetøj, havemøbler, vandslanger og vasketøj kan til gengæld være med til at få boligen til at se levende ud.
   
 • Haveredskaber, stiger og andet værktøj kan blive brugt af en indbrudstyv så det skal sikres i skur eller garage.
   
 • Gør din bolig stærk. Murværk, træværk, døre og vinduer skal være sundt og stærkt. Beslag, låse og hasper skal sidde fast og fungere efter hensigten. Boligen skal kunne modstå et angreb fra typisk værktøj som en skruetrækker, lille koben eller dækjern, bide- og/eller polygriptang. Hvis du er i tvivl om hvad og hvor meget, der skal gøres for at sikre din bolig, så kontakt din lokale tømrer og/eller låsesmed. Det kan selvfølgelig variere noget, men typisk vil det koste nogle få tusinde kroner at udskifte eller reparere svage dele.
   
 • Udendørs lys, der tænder ved bevægelse, er også blandt tyvens fjender. Både lamper, sensorer og installationer skal sidde i en højde, hvor de ikke umiddelbart kan blændes eller sættes ud af drift.
   
 • På www.stopindbrud.dk/ kan du få mange gode råd om sikring. Her kan du også teste din boligs sikringsniveau og få svar på, hvor du eventuelt kan forbedre det. På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside http://www.dkr.dk/ kan du finde en masse gode råd, og du kan downloade relevante pjecer om forebyggelse af tyveri og anden kriminalitet.

Kilde: politi.dk