Penge fra regionen giver Museum Ovartaci arbejdsro

Region Midtjylland er klar med penge til det lukningstruede Museum Ovartaci. Nu er museet reddet, vurderer SFs Bente Nielsen fra regionsrådet

Museum Ovartaci, der længe har været truet af lukning, er reddet.

Det er konklusionen fra regionrådsmedlem Bente Nielsen (SF), efter Region Midtjylland netop har besluttet at give Museum Ovartaci 600.000 kroner årligt.

Aarhus Kommune har sat halvanden million kroner af til museet, og dermed kan de økonomiske ender nå sammen, vurderer Bente Nielsen.

- Det giver et godt grundlag for at komme videre. Nu sikres initiativgruppen arbejdsro til at finde en løsning både på kort og lang sigt, siger hun til TV 2 I ØSTJYLLAND.

Læs også Ovartaci om pengegave: Det er meget glædeligt

Museum Ovartaci er opkaldt efter Louis Marcussen, der under navnet Ovartaci havde sit kunstneriske virke under en livslang indlæggelse på Psykiatrisk Hospital i Risskov. 

Bente Nielsen er varm fortaler for Museum Ovartaci.

- Det er i min optik et helt unikt museum, siger hun.

Det handler ikke kun om kunst. 

- Museet giver mange jobmuligheder for folk, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, siger Bente Nielsen.

Region Midtjylland har siden 2007 drevet Museum Ovartaci i forbindelse med de psykiatriske afdelinger i Risskov, men det viser sig, at regionen slet ikke har lov til at drive museum.

Som led i en spareplan besluttede regionen at nedlægge Museum Ovartaci med udgangen af 2016, men med de 600.000 kroner samt pengene fra Aarhus Kommune kan museet ifølge Bente Nielsen fortsætte.  

Læs også Ovartaci får livline: Medom beder om hjælp

Der er dog den krølle på halen, at regionen fortsat ikke har lov til at drive museum, og derfor er tilskuddet betinget af, at der findes en model, som gør det lovligt.

Bente Nielsen vurderer - blandt andet bedømt på kulturminister Bertel Haarders (V) tidligere udtalelser i sagen - at det er en formsag.

Nu handler det i første omgang at lave en plan for driften af museet, der gælder fra den 1. januar 2017 indtil den endelige konstruktion for fremtidens museum er klar.

Region Midtjylland er klar til at stille museets nuværende lokaler til rådighed i 2017.