Vi oplever lige nu det koldeste julivejr i fire år

Vi skal hen på den anden side af weekenden, før det kølige sommervejr slipper sit tag i Danmark.

Køligt dansk sommervejr set fra Todbjerg nær Aarhus. Foto: Ole Hougaard / seerfoto

Det er åbenbart enten eller for den danske sommer. I søndags blæste varme fra sahara op over Danmark og resulterede i temperaturer på 32,7 grader. Nu er den i stedet afløst af polarluft, der giver os det køligste julivejr, vi har oplevet i flere år.

Tirsdag blev landets højeste temperatur på 18,6 grader målt i Københavns Lufthavn. Så lav har et døgns højeste temperatur ikke været i juli måned siden 2015.

Læs også Endelig - sommerlig varme er igen på vej mod Østjylland

Selv om det kun er lidt mere end en grad koldere, end det normalt er, har de seneste 15 til 20 år generelt budt på høje temperaturer i juli.

Ifølge den 30-årige klimanormal fra 1961 til 1990 er den gennemsnitlige højeste dagtemperatur i juli 19,8 grader, mens et varmere dansk klima og ikke mindst varmere juli måneder har sat sit aftryk på den tiårige klimanormal fra 2006 til 2015, hvor den gennemsnitlige højeste dagtemperatur er hele 21,8 grader.

Det er hele 3,2 grader varmere, end de temperaturer termometrene lige nu viser, når det er varmest.

Polarluft blæser mod Danmark

Det kølige sommervejr skyldes, at vi lige nu får luften sendt mod Danmark fra et område mellem Svalbard og Nordøstgrønland.

Herfra blæser luften hurtigt mod Danmark og bevarer således sine gamle polare egenskaber i form af at være kold og relativt tør.

Kold luft blæser fra Nordøstgrønland og Svalbard mod Danmark Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Køligt sommervejr varer ved hen over weekenden

Denne vejrtype ventes at fortsætte hen over weekenden, og torsdag og lørdag krydres det endda med blæst og regnvejr, der kan holde temperaturen nede omkring 15 grader flere steder i landet.

Med undtagelse af fredag, hvor det kan blive lidt lunere, vil vi frem til starten af næste uge skulle trækkes med temperaturer under 20 grader, hvor det bliver varmest.

Læs også Snart kan du ø-hoppe ombord på lynhurtige gummibåde

De fleste steder i landet vil man generelt få mellem 15 og 17 grader i de kommende fem dage.

Selv om byger, der går og kommer, som bekendt er den danske sommer, vil man de kommende dage skulle finde en lækrog. Her kan man med solens hjælp og lidt god vilje kalde det sommerligt.