Overskudsmad fra Smukfest uddeles i Østjylland

Værested for psykisk sårbare får glæde af overskudsmad fra Smukfest

01:39

Bunker af mad er blevet i overskud i madboderne på Smukfest i Skanderborg, og det havner nu på bordet andre steder i Østjylland. Blandt andet hos værestedet Muhabet i Aarhus, hvor de glæder sig over madordningen.

Initiativet sker i samarbejde med festivalen og Fødevarebanken, en frivillig organisation, der bekæmper og stopper madspild. Mandag kørte frivillige derfor rundt og indsamlede overskudsmaden fra nogle af festival-boderne.

- På en festival som Smukfest er der mange af madboderne, som har for meget mad med, og det opbevares i kølecontainere og frysecontainere. Der er mange af boderne, som i deres daglige virksomhed ikke kan bruge alt det mad, de ikke får brugt på festivalen, og så får vi det, siger John Erik Jensen, der er frivillig i Fødevarebanken. 

Tre tons indsamlet
Han fortæller, at der mandag blandt andet blev indsamlet bacon, bagekartofler, burgerboller, pulled pork og pulled chicken. I alt cirka tre tons, lyder vurderingen. 

Læs også Nu ryddes der op: Målet er at brænde så lidt som muligt

- Det har været på køl, det er indenfor salgsdatoen, og alting er i orden med det, siger John Erik Jensen.

Efter rundturen i madboderne på Smukfest kommer maden ind til Fødevarebankens hovedkvarter i Aarhus. Her bliver maden kigget efter, inden det bliver fordelt i frivilligorganisationens biler og kørt ud til væresteder og andre, der som kan have glæde af det.

Overskudsmad har stor betydning for værested
Et af de steder er Muhabet, et multikulturelt værested med særligt fokus på gruppen af psykisk syge og sårbare kvinder og mænd med anden etnisk baggrund end dansk, i Mejlgade i det centrale Aarhus.

- For det første vil vi rigtig gerne være med til at understøtte, at der ikke bare bliver smidt madvarer ud. Det er et rigtig godt signal - også til vores gæster og frivillige, siger Mette Mortensen fra Muhabet.

Læs også Smukfest forventer at slå egen omsætningsrekord

Her får de hver uge en levering fra Fødevarebanken, og den har stor betydning for værestedet, som derfor kan nøjes med at supplere leveringen lidt op, og så rækker det næsten til et dagligt måltid til 25 brugere. Og denne gang kommen maden altså primært fra festivalen.

- Det betyder noget rent økonomisk for os. Vi skal ikke ud at købe de varer i samme grad som ellers, og vi kan lave nogle spændende og sjove ting. Og så også det hele med at se, hvad vi har fået, og hvad vi så kan lave ud af det. Det synes både vores gæster og frivillige er sjovt, siger Mette Mortensen.

Du kan se mere om indsamlingen og uddelingen af maden i videoen øverst på siden.