Kræftpatienter overmedicineret

Tre kan være døde af for meget kemoterapi

28 patienter med prostatakræft har i 2012 og 2013 fået kemoterapi på Aarhus Universitetshospital med stoffet cabazitaxel i doser, der har været 16-21 procent større end ordineret.

Det kan have givet patienterne kraftigere bivirkninger i forbindelse med kemoterapien. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

- Det er en meget kritisk situation, som selvfølgelig er helt uacceptabel for dem, det er gået ud over, siger direktør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

Han fortæller, at hospitalet onsdag har sendt et brev til patienterne og til pårørende til dem, der er døde, hvor de fortæller om fejlen. Patienterne bliver tilbudt en samtale på Aarhus Universitetshospital om fejlen og behandlingsforløbet.

De er samtidig orienteret om, at de kan søge om erstatning hos Patientforsikringen.

Se: - Det er forfærdeligt

Hospitalsapoteket Aarhus blev opmærksom på overdoseringen 4. november sidste år. Fejlen blev rettet samme dag, og siden er der blevet arbejdet med at afdække forløbet, omfanget og konsekvenserne, så man kunne give patienterne og omverdenen et rimelig klart billede af, hvad der er sket.

Forløbet er endnu ikke helt klarlagt. Men de foreløbige undersøgelser tyder på, at flere af patienterne har fået bivirkninger, som kan skyldes den højere koncentration kemoterapi. Tre af disse patienter er døde i forløbet, og det kan ikke udelukkes, at overdoseringen har spillet en rolle.

- Vi mener det er vigtigt, vi fortæller åbent om vores fejl, så patienterne kan være trygge ved den behandling, de ellers modtager, siger Ole Thomsen.