Håb til kræftsyge børn

Ny behandling med immunterapi giver håb

Billedet her er fra Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.

Aarhus Universitetshospital har som det første hospital i landet indledt behandling af kræftsyge børn med immunterapi. Den nye behandlingsform udnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller.

Tre børn med en særlig ondartet kræftform kaldet neuroblastom er under behandling med immunterapi på Børneonkologisk Afsnit på Aarhus Universitetshospital i Skejby, hvor de over en periode på syv måneder får indsprøjtninger med antistoffer.

- Antistof mod neuroblastom-celler virker anderledes end kemoterapi, der påvirker celler i hele kroppen. Antistoffet er et slags målrettet missil, der opsøger neuroblastom-celler og sikrer, at de bliver ødelagt, fortæller overlæge Henrik Schrøder, der er dansk koordinator for forsøget, som foregår i samarbejde en række europæiske børnekræftafdelinger.

Aarhus Universitetshospital fik myndighedernes tilladelse til behandlingen i 2011, men først nu er der fundet kræftsyge børn, der er egnet til behandlingen.

USA har gode erfaringer

Behandlingen består af en kombination af kemoterapi, operation, transplantation med egne stamceller og strålebehandling. I USA har man gode erfaringer med behandling med immunterapi, og ifølge en amerikanske undersøgelse har behandlingen forøget overlevelsen fra 42 til 62 procent.

- Når det gælder højrisiko neuroblastom er det desværre er gået langsomt med at få flere børn til at overleve. De amerikanske resultater med antistofbehandling har vist en usædvanligt stor stigning i overlevelsen, så det er en behandling, vi forventer os meget af, siger Henrik Schrøder.

Men det er en belastende behandling, børnene udsættes for.

- Børnene indlægges og kobles til drop med antistoffet. De får også væske og morfin for at mindske de smerter, der er forbundet med behandlingen. Det er en meget intensiv og ressourcekrævende behandling, og barnet er under konstant observation af sygeplejersker for at undgå, at bivirkningerne bliver livstruende, fortæller overlægen.

Behandlingen af de tre kræftsyge børn blev indledt for to måneder siden, men der vil gå lang tid, før man kan måle resultatet.

- Vi skal kigge på overlevelsesraten efter nogle år, og så skal vi sammenligne med, hvordan det er gået de omkring 600 andre børn, der på europæisk niveau indgår i sammenligningsgrundlaget, siger Henrik Schrøder.

Ny metode er velkommen

Hos Kræftens Bekæmpelse hilser man brugen af immunterapi til kræftsyge børn velkommen.

- Immunterapi er en behandlingsform, som man anvender med succes til behandling af andre kræftsygdomme. Det er meget spændende, at man nu også vil bruge den til børn med neuroblastom, siger overlæge og lægefaglig redaktør Jens Olof Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse.

Han vurderer, at anvendelsen af immunterapi på kræftsyge børn giver Aarhus Universitetshospital en ekstra fjer i hatten i den interne rivalisering med Rigshospitalet om at være førende på kræftområdet.

- Det er en enormt ressourcekrævende behandling, som stiller Aarhus helt i front. Kan man gennemføre det, vil det blive noget af et flagskib, siger Jens Olof Bruun Pedersen.