Frygter det vælter: Skruegran fældes i Botanisk Have

En af de store mastodonter i Botanisk have i Aarhus skal fældes, da man frygter, at det pludselig kan vælte

Her ses bunden skruegranen i Botanisk Have ved den lille hvide bro

Et af de helt store træer i Botanisk Have i Aarhus skal fældes. Den store skruegran, der en af parkens mastodonter, blev plantet tilbage i 1958, er nu blevet ramt af et svampeangreb og må derfor lade livet, da det er i fare for at vælte og ramme forbipasserende i parken i det centrale Aarhus.

Her ses skruegranen i Botanisk Have ved den lille hvide bro

- Vi har haft besøg af en svampeekspert fra Københavns Universitet, som har konstateret, at skruegranen er ramt af en sporesvamp, der nedbryder træet indefra, siger projektleder Vibeke Aagaard Glud fra Center for Byens Anvendelse i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- Træet kan vælte uden varsel, og dets placering tæt på stier, som bruges af mange besøgende, gør, at vi ikke tør løbe risikoen for, at træet pludselig vælter.

Læs også Årelang kamp er slut: Aarhus' grønne hjerte fredes for altid

Træet står ved den hvide bro i parken, og i morgen, torsdag, fældes det så efter næsten 60 år på stedet.

I forbindelse med Kulturhovedstadsåret var skruegranen i sommeren 2017 en del af kunstprojektet, 'Ritual Tree', hvor små pinde med forskellige ornamenter og tegn var hængt på træet, som billede på ur-kulturers brug af træer som rituelle samlingspunkter.

Træet var i sommeren en del af kunstværket 'Ritual Tree' i forbindelse med Aarhus 2017.

For mindre end en måned siden besluttede Miljø- og Fødevareklagenævnet at frede hele Botanisk Have, der er 17 hektar - eller det samme som 34 fodboldbaner. 

01:44

VIDEO: Danmarks Naturfredningsforening gik ind i sagen om fredningen af Botanisk Have, da foreningen mener, at byernes parker er ikke altid godt nok beskyttet af lokalplaner og politiske garantier. her kan du se et interview med Søren Højager fra Danmarks Naturfredningsforening om fredningen af parken. Videoen er fra den 24. november 2017.

Luk video