Flest mænd trodser rødt lys

Forsøger at bremse adfærd gennem dialog

02:18

1 af 2

Ligesom med en stor række andre forseelser i trafikken er det de unge mænd, der oftest kører over for rødt.

Det viser tal om trafiksikkerhed fra Aarhus Kommune.

Det er mændene mellem 18-20 år og 30-40 år, som giver den ekstra gas og kører over, selvom lyssignalet viser rødt.

I dag afholdt Østjyllands Politi i samarbejde med Nord- og Syddjurs kommuner kørekursus for nye trafikanter. For det er vigtigt at lære de unge, hvordan de skal køre bil - også efter, de har fået deres kørekort, forklarer politiassistent Niels Juul Jakobsen.

Han mener, at unge trafikanter tager alt for mange chancer i trafikken, og de derfor ender med at køre over for rødt eller køre for stærkt.

- Hvis de ser, at den forankørende han også kan gøre det, så lader de sig trække med. Det er jo det, der sker ofte. Det ser vi også med andre situationer, siger politiassistent Niels Juul Jakobsen fra Østjyllands Politi til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Unge: Vi tager flere chancer

Blandt de unge på dagens kursus var der også nogen, der havde prøvet at køre over for rødt lys. De unge fortalte dog, at det langt fra er et hverdagsfænomen.

- Jeg har selv prøvet at køre over for rødt, men det var en mørk aften ude på landet. Vi tager nok mere chancen og så kører vi nok lidt stærkere.. og så gør vi det jo bare. Det ved jeg da fra mig selv, siger Jesper Dyreborg, tømrer fra Rønde, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Jeg har aldrig kørt over for rødt.. ikke lige sådan umiddelbart. Hvis det er blevet gult, når du er midt på, så har du kørt over for gult, men aldrig sådan decideret for rødt, siger Jimmi Thygesen, smedelærling fra Ebeltoft, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Kurset i dag hedder "Kend din grænse", og det er ifølge politiet det, der skal til, for at de unge stopper med at tage chancer i trafikken. De skal lære om deres egne begrænsninger og hvilke farer deres kørsel har for dem selv og deres medtrafikanter.

- Det er jo bedre at få dem til at indse, at det giver altså en forskel ved at tage noget ansvar for sig selv - både hvad hastighed angår og også spirituskørsel og rødt lys-kørsel, siger politiassistent Niels Juul Jakobsen fra Østjyllands Politi til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Udover viden om færdselsovertrædelser, som for eksempel at køre over for rødt, lys lærte de unge på kurset om fart, bremselængder, reaktionstid og kontrol af køretøjet. Det skete både gennem information og praktiske øvelser.