Byggeri af supersygehus får hård kritik af Rigsrevisionen

- Det her ikke Danmarks Radio eller Metroen. Vi bygger til pengene og ikke en krone mere, siger regionsrådsformand om kritikken

Sundheds- og Ældreministeriet fører allerede skærpet tilsyn med sygehusbyggeriet i Skejby.

Foto: Kim Haugaard - Scanpix

1 af 3

Der er risiko for, at yderligere besparelser i byggeriet af to supersygehuse i Region Midtjylland kan forringe bygningernes kvalitet og funktion. Sådan lyder det fra Statsrevisorerne.

Det er Region Midtjyllands styring af risici og reserver i byggeriet, der har været usystematisk og mangelfuld.

Det mener de politisk udpegede statsrevisorer, efter at Rigsrevisionen har undersøgt regionens arbejde med de milliarddyre sygehuse.

Læs også Jonathan blev kun fire måneder, men han lever videre på Skejby

De to supersygehuse skal ligge i Aarhus og Gødstrup ved Herning. De er budgetteret til at koste henholdsvis 6,35 milliarder kroner og 3,15 milliarder kroner.

For to eller tre år siden havde kritikken været mere relevant. Vi kan ikke bruge den her kritik til ret meget.

Bent Hansen (S), regionsrådsformand

Sundheds- og Ældreministeriet fører allerede skærpet tilsyn med de to byggerier. Ministeriet er bekymret for, om regionen kan overholde den økonomiske ramme.

Og såvel ministeriet som Rigsrevisionen og Statsrevisorerne har flere gange gjort opmærksom på, at regionen skulle holde bedre styr på de økonomiske rammer for byggeriet af supersygehuset i Aarhus.

Men nu kommer der altså endnu en advarsel.

- Særligt nu, hvor byggerierne er i udførelsesfasen, og hvor regionen har gennemført en række besparelser ved at ændre i byggerierne, er det nødvendigt med en god styring af risici og reserver, skriver Statsrevisorerne.

Læs også Dårligt arbejdsmiljø koster hospital 32 hak i tuden

Staten har givet tilskud til byggeriet af Det Nye Universitetshospital i Skejby gennem Kvalitetsfonden, men stiller krav om, at den økonomiske ramme er fastlåst. Det betyder, at uforudsete udgifter skal dækkes ved at gennemføre besparelser i byggeriet eller ved at trække på byggeriets reserver.

Men Rigsrevisionens kritik er for krads.

Rigsrevisionens kritik er for krads, mener regionsrådsformand Bent Hansen (S). Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix

Sådan lyder reaktionen fra regionsrådsformand Bent Hansen (S). Han anerkender, at når man bevæger sig helt ned i maskinrummet af risikostyringen, kan enkelte dele foregå mere systematisk. Men overordnet mener han, at kritikken rammer ved siden af.

- Både byggeledelser og region har nøje holdt øje med de udfordringer og risici, der altid opstår i byggeprocesser, og vi har håndteret udfordringerne, inden de nåede at udvikle sig, siger Bent Hansen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Begejstret patient: Niels med til at indvie hospital

Siden byggeriets start har regionen skåret i antallet af senge, på hovedindgangen og på patienthotellet, der ikke bliver så stort som planlagt.

- For to eller tre år siden havde kritikken været mere relevant. Vi kan ikke bruge den her kritik til ret meget. Når 2017 er omme, er 75 procent af alle aktiviteter flyttet ind. Så kritikken kommer ikke til at ændre noget. Intet, siger Bent Hansen.

- Det her ikke Danmarks Radio eller Metroen. Vi bygger til pengene og ikke en krone mere, siger Bent Hansen.