Betjent: Råbt af og spyttet på

Østjyske tiltag skal stoppe politichikane

01:54

1 af 2

Hver måned oplever politibetjente over hele landet at blive udsat for chikane i deres fritid.

Problemet er efterhånden så stort, at Politiforbundet råber vagt i gevær og vil have skærpet straffen, så politifolk kan gå i fred.

Østjyllands Politi har gennem de seneste to år intensiveret indsatsen mod politichikane. Den nye indsats består blandt andet i at opsøge personerne bag chikanen for at forklare dem konsekvenserne af deres handlinger og mere fokus på registrering af chikanesagerne.

De forebyggende tiltag har nu virket, fortæller tillidsmand Dan Søberg fra Beredskab Aarhus. Han er tillidsmand for 100 betjente og kan tydeligt mærke, at der er blevet længere mellem tilfældene af chikane. Tidligere var det ellers et hyppigt problem:

- Vi kan blive råbt af, spyttet på, sparket på og en yderst sjælden gang er der folk, som trækker våben imod os. Den risiko kender vi, når vi kører ud i patruljebilen, siger Dan Søberg til TV 2 | ØSTJYLLAND og fortsætter:

- De er meget irriterede og selvfølgelig rasende over, at de ikke kan få lov til at gå i fred.

En ny rapport udarbejdet af Rigspolitiet sætter nu øget fokus på politichikane. I rapporten bliver Østjyllands Politi blandt andet fremhævet som det gode eksempel. Politikredsens nye forebyggende metoder skal nu udbredes til resten af landet.

Selvom antallet af chikanesager er faldet hos Østjyllands Politi på grund af de nye tiltag, håber tillidsmand Dan Søberg, at folk helt vil stoppe med at opsøge betjentene i deres fritid:

- Når vi lægger politiskjorten og går hjem, så er vi ikke politifolk mere, så er vi familiefædre og familiemødre og vil gerne have den del af privatlivet i fred, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se et tv-indslag om erfaringerne med at bekæmpe politichikane øverst i artiklen.