Bekymring over V-plan

Venstre-folk om partiets milliardplan

02:04

1 af 2

Flere østjyske Venstre-politikere er bekymrede over et udspil fra partiets ledelse, hvor kommuner og regioner skal effektivisere og spare for op mod halvanden milliard kroner i næste års budget.

- Jeg bekymrer mig meget omkring mine borgeres service, siger Claus Omann Jensen (V), der er borgmester i Randers.

Bekymringen skyldes, at en del af Venstres økonomiske plan bygger på, at kommuner og regioner tilsammen skal finde 1,5 milliarder kroner i deres budgetter fra næste år. I Randers alene vil kravet betyde, at Kommunen skal spare op mod 20 millioner kroner.

- 20 millioner kroner er rigtig mange penge for en kommune som vores. Vi har lavet en rammebesparelse, som svarer til cirka 40 millioner kroner i år, og det var svært nok, siger Claus Omann Jensen.

Pengene skal ifølge Venstres ledelse findes ved at nedbringe sygefraværet, ved afbureaukratisering og ved at sende flere opgaver i udbud.

I Syddjurs Kommune mener borgmesteren godt, man kan finde penge, men han mener ikke, at tidsplanen er realistisk.

- Det er ikke muligt at nå at lave de udbud, som skal til for at effektuere det her i 2015, siger Claus Wistoft (V), borgmester i Syddjurs Kommune.

Se: Genvalgt til hovedbestyrelsen

Anne V. Kristensen (V), næstformand i Region Midtjylland, hilser store dele af udspillet velkommen, men hun er også bekymret for tidsplanen.

- Vi kan jo ikke hente gevinster med udbud med et fingerknips. Der er noget, der hedder, at udbuddet skal tilrettelægges, det skal beskrives, og der er en lang proces med, hvornår priserne kommer ind, og hvornår arbejdet kan træde i kraft, siger Anne V. Kristensen.

I de fleste kommuner er budgetterne mere eller mindre på plads for næste år, og derfor er borgmestrene ikke meget for at genåbne forhandlingerne.

Også Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg, siger, at han er bekymret, hvis udspillet kommer til at koste Kommunen penge næste år, mens Odders Venstre-borgmester, Uffe Jensen, lørdag ikke har ønsket at udtale sig om sagen.

Du kan se mere om sagen i indslaget øverst i artiklen.