Aarhus Kommune efterlyser minder om det gamle amtssygehus

Kommunen beder nu aarhusianerne om at bidrage til byudviklingen, når den i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv indsamler historier om Amtssygehuset

1 af 2

I begyndelsen af 2018 flytter de sidste medarbejdere og patienter ud af midtbyen og ind i Det Nye Universitetshospital i Skejby. Det betyder, at Aarhus Kommune overtager Amtssygehuset på Tage-Hansens Gade og går i gang med at udvikle sygehusgrunden til en ny bydel. Men historien bliver ikke bare glemt.

I et samarbejde mellem kommunen og Aarhus Stadsarkiv ønsker man nemlig at bevare minderne om Amtssygehuset, og efterlyser i den forbindelse fysiske minder og historier, som borgerne ligger inde med.

Læs også Kæmpe millionhandel: Sygehus solgt til Aarhus Universitet

- Amtssygehuset har været en del af byen i mere end 80 år, og stedets historie og ånd er helt særlig. Når vi i de kommende år udvikler området til en ny bydel, ønsker vi at videreføre dele af den historie. Folks oplevelser kan derfor være værdifulde at få med i byggeprocessen, siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), til tv2oj.dk.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan området skal se ud, men med dette projekt ønsker den kommende ejer, Aarhus Kommune, altså at give borgerne medindflydelse på, hvad der er vigtigt at bevare.

Skal værne om minderne
- Og så er det interessant at formidlen historien bag stedet under processen. Tit er en byggeplads bare gemt væk bag et grimt hegn, men her vil vi gerne inddrage aarhusianerne. Vi oplever tit, at det er oplevelser og minder fra steder, der fylder meget hos borgerne, når vi bygger nyt. Dem skal vi være bedre til at bruge og værne om, forklarer rådmanden. 

Også hos stadsarkivet ser man store perspektiver i projektet.

Læs også Amtssygehuset er solgt

- Aarhus er i rivende udvikling og heldigvis for det, men spørgsmålet er, hvordan man på en fornuftig måde gør brug af historien til at skabe fremtidens by. Stadsarkivets opgave er at gøre historien til en ressource for byen. Det håber vi at kunne gøre på denne måde, lyder det fra stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Historierne indsamles ved tre indsamlingsdage den 19. august på Amtssygehuset og den 26. og 27. august på Dokk1, hvor Aarhus Stadsarkiv sidder klar til at nedskrive, kopiere eller indscanne alle minderne om amtssygehuset. Hvis du ikke har mulighed for at dukke op en af disse dage, kan minderne også sendes til kommunen via hjemmesiden her, hvor du også kan læse mere om projektet.