17 millioner til ny superscanner

Skal vise, hvad fedt og sukker gør ved kroppen

Genrefoto

Professor Hans Stødkilde-Jørgensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital får 17 mio. kr. til ny scanningsteknik. Teknikken skal vise, hvad kød, fedt og sodavand betyder for udvikling af livstilssygdomme.

Hans Stødkilde-Jørgensen og hans kollegaer vil udnytte et såkaldt hyperpolariserings-system, som oprindelig er en dansk opfindelse, til at magnetisere sporstoffer. Sammenkoblet med to helt nye MR-scannere vil man opnå et hidtil uhørt præcist billede af kroppens omsætning af fedt, sukker og proteiner. Forskningen sker blandt andet med universiteterne i Oxford og Cambridge.

- Projektets formål er at bidrage til at forebygge sygdomme ved at forstå, hvad kostens indhold af proteiner, fedt og sukker betyder for udviklingen af sygdomme som sukkersyge, åreforkalkning og andre sygdomme opstået i forbindelse med overvægt, forklarer Hans Stødkilde-Jørgensen.

Følsomheden bliver øget

Desuden kan hyperpolariserings-scanneren vise deltaljer om, hvad fødevarers nye protein-sammensætninger og -mængde i kosten betyder for cellernes nedbrydning af proteinerne.

- Disse informationer kan understøtte udvikling og raffinering af danske fødevareprodukter og give adgang til nye markeder, siger professoren.

Aarhus Universitet bliver blandt de første i Europa, der kan udnytte denne nye teknologi i forskning og på sigt tilbyde den til patienter.