Vuggestue og skole udsat for hærværk: Smadrede flasker og ødelagt telt

Daginstitutioner og skoler har i disse dage i forvejen travlt med at gøre rent for at overholde retningslinjerne. Nu skal de flere steder også rydde op efter fester og hærværk.

Det var et trist syn, der mødte pædagogerne i vuggestuen Den Grønne Gren i Harlev vest for Aarhus mandag morgen.

Et telt, som vuggestuen har lejet og sat op på legepladsen for at imødekomme Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at være mest muligt udenfor, var blevet udsat for hærværk.

- Da jeg møder ind, ser jeg tomme dåser med energidrik på parkeringspladsen, og jeg møder to medarbejdere, der fortæller, at der er blevet klippet i teltet og i tegninger inde i teltet, og at der er blevet kastet rundt med legetøjet, siger Lene Vella Ottosen, der er pædagogisk leder i daginstitutionen Den Grønne Gren, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der var klippet i et telt på legepladsen, da pædagoger mødte ind i vuggestuen Den Grønne Gren mandag morgen.
Der var klippet i et telt på legepladsen, da pædagoger mødte ind i vuggestuen Den Grønne Gren mandag morgen. Foto: Privat

Tegningerne inde i teltet var lavet af børnene og hængt op for at gøre den nye hverdag lidt hyggeligere.

- En ting er jo rengøringen og oprydningen i det, men det er også børnetegningerne, der er klippet i stykker, og set med børns øjne er det jo ikke særligt pænt at ødelægge andres ting, siger den pædagogiske leder.

Vigtigt, at folk respekterer et lukket hegn

Personalet formoder, at det er unge mennesker, der er mødtes i teltet, og en af pædagogerne har derfor lavet et opslag i den lokale bygruppe på Facebook.

- Det er for at sende et signal til forældre om, at de skal snakke med deres børn og unge om, at det her skal stoppe, siger Karina Astrup, pædagog og stedfortræder i Den Grønne Gren, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi forsøger at sørge for ordentlig hygiejne og en tryg hverdag for vores børn hernede, så det er vigtigt, at folk respekterer det.

Mandag morgen måtte pædagogerne i vuggestuen Den Grønne Gren i Harlev starte med at rydde op og spritte af, efter ubudne gæster havde været forbi i weekenden.
Mandag morgen måtte pædagogerne i vuggestuen Den Grønne Gren i Harlev starte med at rydde op og spritte af, efter ubudne gæster havde været forbi i weekenden. Foto: Privat

Der var i forvejen sat strips på lågerne ind til vuggestuens udeområde, og de låger vil der nu bliver sat lås på for at forsøge at forhindre, at weekendens episode gentager sig.

- Min bekymring kan være, om det holder dem ude, for vores hegn er ikke så højt, siger pædagogisk leder, Lene Vella Ottosen.

Hun kan til en vis grad godt forstå, at unge kan finde på at bryde ind på legepladsen.

- De unge må ikke samles nogen steder, og de skal helst være udenfor. Og nu er der jo sat telte op, og så er det måske nemt at mødes der. Men samtidig synes jeg jo, det er en samfundsopgave at få det her (genåbningen, red.) til at fungere, siger hun.

Måtte rydde glasskår af vejen og spritte af igen

Det er ikke kun i Harlev, at et telt er blevet brugt til et andet formål end tiltænkt i weekenden.

Romalt Friskole i det sydøstlige Randers har sat et telt op i Romalt Bakker for at give børnene mere plads at boltre sig på, når nu de skal holde større afstand til hinanden end normalt.

Men lørdag morgen opdagede skolen, at teltet tilsyneladende var blevet brugt til at holde fest.

- Der lå smadrede flasker, og der var blevet slæbt et bordbænkesæt, som ellers sad fast i jorden, ind i teltet. Så vi måtte rydde glasskår af vejen og have det hele sprittet af én gang til, siger Maria Kofoed-Herbst, der er skoleleder på Romalt Friskole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Romalt Friskole har sat et telt op i Romalt Bakker for at have mere plads til børnene. I weekenden blev det i stedet brugt til at holde fest, men heldigvis tilbød flere forældre at hjælpe med at rydde op.
Romalt Friskole har sat et telt op i Romalt Bakker for at have mere plads til børnene. I weekenden blev det i stedet brugt til at holde fest, men heldigvis tilbød flere forældre at hjælpe med at rydde op. Foto: Privat

Heldigvis tilbød flere af skolens forældre at hjælpe til med oprydningen, så teltet blev hurtigt klar til, at børnene kunne bruge det igen mandag morgen.

Der er nu sat kæder på bordbænkesættene, og skolelederen håber, at det var et engangstilfælde.

- Vi er jo i forvejen pressede og sætter enormt mange ekstra ressourcer ind, så det er da mega irriterende. Vi starter uanset hvad med at spritte af mandag morgen for en sikkerheds skyld, så det har vi med i planlægningen, men vi har jo ikke med planlægningen at skulle samle knuste ølflasker op, siger Maria Kofoed-Herbst.

Politiet har modtaget flere anmeldelser

Hos Østjyllands Politi har de modtaget flere henvendelser om, at unge mennesker har mødtes på skolers arealer i løbet af weekenden. 

Blandt andet på Hobrovejens Skole i Randers.

Her kørte politiet ud til en anmeldelse om, at 15-20 mennesker havde tændt bål, og at der var ”gang i den”.

- På stedet træffer vi fire personer, som sad og drak nogle øl, men det var ikke noget, der gav anledning til sigtelser, siger Gert Bisgaard, fungerende politiinspektør ved Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

I forbindelse med en anden anmeldelse traf politiet 12 unge mennesker på skolen, som blev bortvist fra stedet.

Østjyllands Politi har derudover modtaget henvendelser om unge, der befandt sig på skoler i Aarhus, men da politiet mødte op, var der ikke noget at se.