Video: Tog vender hjem

Rangertog får permanent plads i Den Gamle By

Et tog med næsten et århundred på bagen skiftede i dag spor. Fra en tilværelse på skinnerne i Lunderskov ved Kolding, bliver rangertog F694 nu til centrum i en ny udstilling i Den Gamle By. Men at flytte det mange tons tunge tog er ikke nogen let opgave.

- Det er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, for at det lykkes. Det er en opgave i 30 tons klassen, fortæller museumsinspektør i Den Gamle By, Søren Tange Rasmussen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Siden i går har museet arbejdet sammen med entreprenøren MTHøjgaard på at få flyttet det store tog fra et vognlad til den permanente plads i Den Gamle by.

- Vi har fået lov til at låne toget mere eller mindre permanent, mod at vi selvfølgelig lover, at vi passer godt på det, fortæller museumsinspektøren.

Se også: Lokomotiv skal hjem til Aarhus

Toget kommer til at indgå i en større udstilling, som Den Gamle By laver i forbindelse med, at Aarhus i 2017 bliver europæisk kulturhovedstad.

- Vi bygger et udstillinghus omkring toget, som bliver en del af en stor udstilling om Aarhus fra Vikingetiden til i dag, fortæller Søren Tange Rasmussen.

Tog som F694 har siden 1920'erne haft en stor betydning for udviklingen af Aarhus som by, og derfor har Den Gamle By valgt, at toget skulle have en central placering i udstillingen, selvom det har været en af de mere besværlige ting at få hentet ind.

- Det er en vigtig ting for os, og det er derfor, vi gør noget så besværligt. Det kan hjælpe os med at fortælle nogle helt centrale historier om, hvorfor det var Aarhus, der endte som Jyllands hovedstad, fortæller Søren Tange Rasmussen.

Fotograf: Palle Hansen/TV 2 | ØSTJYLLAND