VIDEO: Dronningen åbner middelalder-udstilling

I dag åbnede dronning Margrethe en ny permanent udstilling på Moesgaard Museum

Oktobervejret viste sig for sin bedste side, da dronning Margrethe i dag åbnede en ny permanent udstilling på Moesgaard Museum.

Og fra i morgen har offentligheden også adgang til middelalderudstillingen 'Fri os fra det onde'.

Majestæten besøgte også Moesgaard Museum ved åbningen af Terrakottaudstillingen i 2015. 
Majestæten besøgte også Moesgaard Museum ved åbningen af Terrakottaudstillingen i 2015.  Foto: Moesgaard Museum

Udstillingen afspejler middelalderen som både en mørk og dyster tid med pest, kongemord og krig, men også som en farverig tid med festlighed og fristelser.

Det er middelalderens mennesker, der er i fokus på udstillingen. Den omhandler tiden i Danmark fra cirka 1050 til 1536.

Middelalderen var en periode, hvor byerne voksede som centrum for handel og håndværk. Kirker og klostre blev anlagt, og der blev bygget borge.

Den sorte død

Det var også i den periode, hvor den sorte død - lungepesten - ramte Danmark i 1350. Her døde omtrent hver tredje indbygger. Sydgommen lagde landsbyer døde. Befolkningen valfartede derfor til hellige kilder for helbredelse og frelse som aldrig før.

Niels hellig Kilde ved Viby er veldokumenteret gennem udgravningerne og omtales i de skriftlige kilder. Her køber borgerne aflad hos den velbeslåede munk og beder til helbredelse i hans lille kapel ved kilden.

Det var et smukt efterårsvejr, da dronning Margrethe i dag åbnede ny permanent udstilling om middelalderen.
Det var et smukt efterårsvejr, da dronning Margrethe i dag åbnede ny permanent udstilling om middelalderen. Foto: Michael Bernstorff

Men det går ikke som folk beder, og munken lover: Pestkirkegården breder sig i årtierne derefter som en sort skygge over Viby og området omkring hellig Niels' kilde.

I videoen øverst i artiklen du se dronning Margrethe under åbningen af middelalderudstillingen på Moesgaard Museum. Optagelserne er taget indenfor, så de er lidt mørke.