Totalt rygeforbud på kollegium: Fremtidens kollegiefest bliver røgfri

202 unge studerende kunne fredag flytte ind i det spritnye og totalt røgfrie Åbykollegiet i Aarhus

02:16

VIDEO: Aarhus nyeste kollegium er 100 procent røgfrit. Der må hverken må ryges indenfor eller udenfor.

Sandet ligger stadig på de nylagte fliser, og de mange studerende må undvige paller og afspærringspæle med deres flyttekasser på vej ind på det nybyggede Åbykollegiet , som åbnede fredag. 

Men cigaretterne kan de unge godt parkere udenfor. For Aarhus' nyeste kollegium er røgfrit. 100 procent røgfrit. Det betyder, at der hverken må ryges indenfor eller udenfor. 

Læs også Nu bliver smøgerne gemt væk i Netto, Føtex, Bilka og Rema 1000

- Det er et forsøg på at bidrage til, at der er færre unge, der ryger, og at der er færre unge, der bliver tilskyndet til at ryge og færre unge, der bliver udsat for røg, siger Peer Juulsen, der er direktør for kollegiekontoret i Aarhus.

Kan blive opsagt

Har beboerne gæster, der ryger, må de ikke ryge på altanen. Heller ikke foran hoveddøren. Rygning er ikke tilladt på kollegiets grund overhovedet. 

- Det er en del af den kontrakt, man indgår, at man sørger for, at der ikke bliver røget. Hverken ude eller inde. Det gælder både én selv som beboer og ens gæster. Det er man ansvarlig for. Hvis man ikke overholder det, så er det de almindelige lejeretslige ting, der kan ske, fortæller Peer Juulsen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det starter med en advarsel, hvis man ryger, og hvis man så stadig ikke overholder reglerne, så kan man blive sagt op, siger han.

Fredag åbnede Åbykollegiet i Aarhus. Det fik en hær af unge med flyttekasser til at søge mod hovedindgangen. 

En røgfri bonus

For den studerende Emma Wollenberg er det meget positivt at kunne flytte ind på et røgfrit kollegium. Hun kom fredag for at få nøglerne til sin nye bolig og glæder sig til at flytte ind.

- Det er ikke et bevidst valg, at jeg nu skal bo på røgfrit kollegium. Men jeg synes, det er en bonus, siger hun.

Læs også Debattør: Tåbeligt at forbyde cigaretter på festival

- Jeg er glad for at slippe for en masse røg. Jeg bor med rygere nu, og det er lidt mere loose med reglerne dér, så det bliver dejligt at slippe for røgen.

Ifølge lejekontrakten er det lejerne selv - som eksempelvis Emma Wollenberg - der står med ansvaret for, at deres gæster ikke ryger på kollegiet. Det skræmmer hende imidlertid ikke. 

- Det er godt med noget frisk luft. Uanset hvad skal gæster jo alligevel udenfor for at ryge, så der gør det jo ikke noget, at de skal gå 10 meter længere væk, siger hun. 

Emma Wollenberg valgte ikke aktivt et røgfrit kollegium, men hun ser det absolut som en bonus. 

Heller ikke festrygning

Emmas kommende medkollegianer Alexander Rasmussen kunne ikke være mere enig. 

- Jeg har det helt fint med, at det er et komplet røgfrit kollegium. Tit hvis folk ryger, så synes jeg, de kommer til at svine. For eksempel på skolen så står folk tit ved indgangene og ryger, og det, synes jeg, er lidt generende, siger han. 

Læs også Betalte flere tusinde for meget: Nu søger restaurant efter gæsten

Rygeforbuddet på Åbykollegiet gælder også til fester. Det afskrækker dog ikke Alexander Rasmussen: 

- Hvis alle, der bor her, siger til deres gæster, at man ikke må ryge her, så vil jeg sige, at til de fester, jeg går til, der plejer folk at respektere den slags og gå lidt væk. Det plejer at være helt fint i min omgangskreds, siger han. 

Det nye kollegium ligger i Åby.  Foto: Google Maps

En røgfri fremtid

Mens de unge studerende bar flyttekasser ind i det nye kollegium, glædede man sig fredag hos Kræftens Bekæmpelse. 

- Kollegiet i Aarhus viser forbilledligt, at vi alle kan bidrage til at skabe en røgfri fremtid. Det er stærkt og vil helt sikkert inspirere andre til at tænke ”hvad kan vi gøre”? Og det er nødvendigt, hvis vi skal lykkes med, at færre børn og unge begynder at ryge, siger Annemette Staal fra Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Aarhus.     

- Derfor er vi i Kræftens Bekæmpelse rigtig glade for det tætte samarbejde, vi har med Aarhus Kommune, hvor vi sammen sætter forebyggelse og rygestop på dagsordenen.

Åbykollegiet

Bebyggelsen er seks etager høj, dog en sydlig fløj i fem etager med fælles tagterrasse. Bygningerne beklædes med mørke teglsten med en lysere sten mellem vinduerne. Mod Søren Frichs Vej vil bygningen dog fremstå lettere med store glaspartier og metalfacader.

Kollegiet består af 202 lejligheder med eget køkken og bad. 25 af lejlighederne er 2-rums med egen altan, mens 177 lejligheder er 1-rums. Lejlighederne i stueetagen har egen terrasse, ekstra højde og hems. På hver etage er der fællesaltaner.

I stueplan er der desuden et fælles opholdsrum med køkken, et fitnesslokale og fælles vaskeri – alle med udgang til gårdhavens sydvendte terrasse og opholdsareal. I kælderplan er der parkering til cykler og biler, værksted, depoter og teknikrum.

Kilde: Aarhus Kommune