Tab for Aarhus: Nu rejser erhvervsmand og familien ud af landet

Den aarhusianske forretningsmand Kasper Kragelund rejser i dag med sin udviste kone og deres børn til Istanbul

Nu er det blevet alvor for den jobskabende aarhusianer Kasper Kragelund, hvis kone står til at blive vist ud af landet. Han og familien tager bussen fra Aarhus kl. 12 og flyver senere fredag eftermiddag fra Billund mod det første stop i Istanbul, og hvad fremtiden derefter bringer er uvist.

- Det er meget trist at stå i den her situation, hvor vi må efterlade familie, venner, forretninger og børnenes dagligdag og alting med meget kort varsel, siger Kasper Kragelund til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Børnene kan ikke forstå det. Nu havde Katrine lige fundet venner her, og er glad for at være i Danmark. Så vi tager det som en ferie indtil videre.

Kasper Kragelund

Familien havde valget mellem at flyve til Rusland eller Tyrkiet, fordi der er de velkomne i den situation, som de står i. Derfor har de - også for børnenes skyld - besluttet at tage til Tyrkiet og lade som om, at det er en lille ferie.

- Børnene kan ikke forstå det. Nu havde Katrine lige fundet venner her, og er glad for at være i Danmark. Så vi tager det som en ferie indtil videre, forklarer Kasper Kragelund.

Faktisk kunne han og hustruen Janyaphon Tojor have fundet en smutvej, så de ikke skulle rejse, men den ville betyde, at hun ikke måtte arbejde, som hun ønskede. 

- Vi kunne have boet i Sverige uden at lave noget i et år. Men hun vi gerne integreres og arbejde. Så er det da lidt tragikomisk, at hun ikke må det, siger forretningsmanden.

Årsagen til, at familien nu må forlade landet, er i hovedtræk, at Kasper Kragelunds hustru Janyaphon Tojor har fået afslag på en arbejdstilladelse, og er samtidig blevet dømt til udvisning. Til en ny bod på Aarhus Street Food, som den aarhusianske forretningsmand har startet sammen med to kompagnoner, har Kasper Kragelund nemlig forsøgt at få ansat sin thailandske kone.

- Hvis vi havde valgt en anden løsning for at kunne blive i landet, havde der været otte måneders sagsbehandling, hvor Janyaphon Tojor så skulle sidde og se tv uden at måtte arbejde. Det vil vi simpelthen ikke finde os i, lyder det fra Kasper Kragelund. 

quote Jeg kan godt lide at lave sådan nogle forretninger og havde glædet mig til at lave mere af den slags. Det slutter så her

Kasper Kragelund

De har ansøgt om tilladelsen til Janyaphon Tojor via den såkaldte beløbsordning, som indebærer, at hun skal tjene, hvad der svarer til omkring 35.000 kr. om måneden, og det krav er opfyldt.

- Så burde man efter min overbevisning kunne få arbejdstilladelse uden spørgsmål, men min kone bliver afvist på grund af manglende erhvervserfaring. På Udlændingeministeriets hjemmeside står det dog ikke som et krav, så det er da indlysende, der må være tale om en sagsbehandlingsfejl, mener Kasper Kragelund.

Han har været i kontakt med andre erhvervsledere i udlandet, som efter at have hørt om deres sag, er utryg ved at flytte tilbage til Danmark.

- Vi kunne have søgt om en familiesammenføring i stedet, men det har jeg hørt er en lang og ydmygende proces. Så ville jeg hellere betale noget mere i skat, og min kone vil gerne arbejde og lære dansk her på markedet. Det havde hun glædet sig til, forklarer erhvervsmanden.

Nødvendigt med stramme regler

Kasper Kragelund har fra Thailand drevet flere virksomheder. Et af hans tidligere selskaber er blevet solgt til TDC.

- Jeg har mange forskellige aktiviteter i Danmark, og dem havde jeg glædet mig til at komme og pleje og lave nye aktiviteter. Nu Street Food her er under ét år gammel og har skabt 350-400 arbejdspladser. Jeg kan godt lide at lave sådan nogle forretninger og havde glædet mig til at lave mere af den slags. Det slutter så her, lyder det fra ham.

Kasper Kragelund har sammen med sin kone Janyaphon Tojor børnene Konrad på 10 måneder og Katrine på 4 år, som begge er danske statsborgere. De skal ikke leve uden deres mor, så derfor flytter de alle til Thailand, hvis afgørelsen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration står ved magt.

En anden udvisningssag handler om 13-årige Yiming Liu, der også stod til at forlade landet. Den sag endte dog med, at hun indtil videre ikke behøver at rejse.

Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND, at hun ikke kan gå ind i den konkrete sag. Hun skriver videre, at formålet med beløbsordningen ikke er at kompensere for stramme familiesammenføringsregler.

"Vi ved godt, at reglerne gør det svært for nogle danskere at få deres udenlandske ægtefælle til landet. Men vi så op gennem 1990’erne, at lempelige familiesammenføringsregler skabte ghettodannelser præget af arbejdsløshed og kriminalitet. Den fejl ønsker vi ikke at gentage. Derfor er det nødvendigt at have stramme familiesammenføringsregler," skriver Inger Støjberg.

Du kan se interview med Kasper Kragelund og hustruen lavet kort inden, at de hoppede på bussen mod Billund Lufthavn, øverst på siden. 

Gellerupparken Gellerup

Skole uden smittede lukker - rammer model skævt?

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Hospitalseng

Laveste antal indlagte siden starten af november

Gellerup

Endnu et område lukkes ned på grund af høj smitte

86d0c7c5-25e8-492e-9aee-4e9a440c2780

Hjemmeside udpeger Danmarks bedste kommune – se hele listen her

Dagens mest læste