Borgmester kæmper for udvist kvinde: Det er urimelig behandling

Flere politikere mener, at det er forkert, at konen til stifteren af Aarhus Street Food skal udvises. Hendes mand har skabt hundredevis af jobs

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) og formand for Radikale Venstre, Morten Østergaard, har valgt at blande sig i en sag om en udvist kvinde.

Kvinden er kone til erhvervsmanden Kasper Kragelund, der har flere succesfulde virksomheder bag sig. En af virksomhederne er Aarhus Street Food, som han driver sammen med to andre på rutebilstationen i Aarhus Midtby.

Kasper Kragelunds kone, Janyaphon Tojor, er fra Thailand, og hun har fået afslag på en arbejdstilladelse og står nu til at blive udvist.
Kasper Kragelunds kone, Janyaphon Tojor, er fra Thailand, og hun har fået afslag på en arbejdstilladelse og står nu til at blive udvist.

- Jeg synes, at det er helt åbenlyst forkert, at man ikke kan få lov til at blive boende i Danmark med sin kone under de her vilkår. Det betyder jo, at vi sender en mand, der har skabt hundredevis af job ud af landet, fordi han selvfølgelig ikke vil undvære sin kone og børn, siger Jacob Bundsgaard (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er helt åbenlyst, at vi behandler vores egne statsborgere dårligere end de gør i andre EU-lande. Det er et sært land, der sender sine borgere ud med benene på nakken, siger Morten Østergaard (RV).

Ingen arbejdstilladelse

Kasper Kragelunds kone, Janyaphon Tojor, er fra Thailand, og hun har fået afslag på en arbejdstilladelse og står nu til at blive udvist.

quote Det er komplet uforståeligt. 

Jacob Bundsgaard (S), borgmester

Det var meningen, at Janyaphon Tojor skulle arbejde i en ny bod på Aarhus Street Food, men i fredags blev de planer sat i bero. 

- Den skulle have åbnet fredag, og i to måneder har vi forsøgt at få en arbejdstilladelse. Fredag fik vi et brev om, at den var afvist, og hun har nu syv dage, inden hun skal være ude af landet. Jeg er dybt fortvivlet og dybt oprørt, siger Kasper Kragelund.

Vil skrive til minister

Aarhus' borgmester mener, at afslaget er forkert, og han vil nu skrive til udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V).

- Det er komplet uforståeligt. Hendes mand har været med til at skabe hundredevis af arbejdspladser, og hun har et job, der giver 35.000 kroner om måneden, siger Jacob Bundsgaard

quote  Street Food er under ét år gammel og har skabt 350-400 arbejdspladser.

Kasper Kragelund, stifter Aarhus Street Food

De har ansøgt om tilladelsen til Janyaphon Tojor via den såkaldte beløbsordning, som indebærer, at hun skal tjene, hvad der svarer til omkring 35.000 kr. om måneden, og det krav er opfyldt.

- Så burde man efter min overbevisning kunne få arbejdstilladelse uden spørgsmål, men min kone bliver afvist på grund af manglende erhvervserfaring. På Udlændingeministeriets hjemmeside står det dog ikke som et krav, så det er da indlysende, der må være tale om en sagsbehandlingsfejl, mener Kasper Kragelund.

Radikale tvivler på lovligheden

I afvisningen står der også, at det vurderes, Janyaphon Tojor blot er blevet tilbudt jobbet for at få en opholdstilladelse, og det er ikke lovligt. Hendes ansøgning afvises også, fordi jobbet i madboden ikke kræver særlige kvalifikationer, der er efterspurgt her i landet.  

quote Jeg kan ikke se, hvem det her afslag skal beskytte.

Morten Østergaard, formand, Radikale Venstre

Morten Østergaard (RV) vil ligesom Aarhus' borgmester tage sagen op med integrationsministeren. Han vil spørge hende, hvilket juridisk grundlag, der ligger bag afslaget.

- Jeg har arbejdet med det her område i mange år, og det er nyt for mig, at man kan bedrive motivsforskning – altså at man prøver at aflæse folks tanker, når de søger arbejdstilladelse. 

Morten Østergaard mener, at det er fair, at man stiller krav til, at en familie kan forsørge sig selv, men han kan ikke se, hvem det her afslag skal beskytte.

Kasper Kragelund selv føler, at alle regler er blevet fulgt til punkt og prikke, og det har ikke været hensigten at omgås loven.

Alle forlader landet

Kasper Kragelund har sammen med sin kone to børn, som begge er danske statsborgere. De skal ikke leve uden deres mor, så derfor flytter hele familien til Thailand, hvis afgørelsen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration står ved magt.

Hele familien samlet på Aarhus Street Food.
Hele familien samlet på Aarhus Street Food.

- Jeg har mange forskellige aktiviteter i Danmark, og dem havde jeg glædet mig til at komme og pleje og lave nye aktiviteter. Street Food er under ét år gammel og har skabt 350-400 arbejdspladser. Jeg kan godt lide at lave sådan nogle forretninger. Det slutter her, lyder det fra ham.

Nødvendigt med stramme regler

Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND, at hun ikke kan gå ind i den konkrete sag. Hun skriver videre, at formålet med beløbsordningen ikke er at kompensere for stramme familiesammenføringsregler.

quote Lempelige familiesammenføringsregler skabte ghettodannelser præget af arbejdsløshed og kriminalitet.

Inger Støjberg (V), Udlændinge- og integrationsminister

- Vi ved godt, at reglerne gør det svært for nogle danskere at få deres udenlandske ægtefælle til landet. Men vi så op gennem 1990’erne, at lempelige familiesammenføringsregler skabte ghettodannelser præget af arbejdsløshed og kriminalitet. Den fejl ønsker vi ikke at gentage. Derfor er det nødvendigt at have stramme familiesammenføringsregler, skriver Inger Støjberg.

I videoen øverst i artiklen kan du høre borgmester Jacob Bundsgaards kommentar til udvisningssagen.

 

piraten djurs sommerland

Disse østjyske kulturinstitutioner må åbne – men gør det ikke

12f65654-7240-4ef8-8000-1f0e5cd02ae7

Her er vores kort på hånden i den danske teststrategi

20200204-233208-L-1920x899we

Kunder raser: Har ikke fået penge retur for aflyst koncert

Lige nu
20200929-160321-l_68mb.jpg

liveblog COVID-19 LIVE: Eksperter kunne godt have regnet på åbning for ældre elever

vaccinekaos

play Lise kan ikke finde en ledig vaccinationstid: - Det er simpelthen at gøre grin med os

Pia Ebdrup ny

play Pias tænder smuldrer væk - har fået regninger for 150.000 kr.